Η παροικία του Σίδνεϊ βροντοφώναξε «Δεν Ξεχνώ»

Με παλλαϊκή συγκέντρωση στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας (ΝΝΟ), κορυφώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Σίδνεϊ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) της Πολιτείας.

Οι συμπάροικοι ανταποκρίθηκαν για μια άλλη μια χρονιά στο κάλεσμα και διατράνωσαν ότι τα 44 χρόνια που έχουν περάσει δεν θα πτοήσουν τον αγώνα για την τελική δικαίωση που θα είναι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει το νησί και θα παράσχει ειρηνική βιαβίωση για όλους τους Κυπρίους.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η Κύπρος έχει τη βούληση να προσέλθει ξανά σε συνομιλίες με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και με γνώμονα ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα προβλέπει αποχώρηση κατοχικών δυνάμεσων και θα απαλλάσσει από ξένες εγγυήσεις.

Ο κ. Νεοφύτου έστειλε μήνυμα ενότητας και αγώνα προς την ομογένεια, την οποία ευχαρίστησε θερμά για την ενεργό συμπαράστασή της όλες αυτές τις δεκαετίες.

Άλλοι ομιλητές ήταν η Κύπρια υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλίδου, η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Μάρθα Μαυρομμάτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, Σωτήρης Τσουρής, και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Αυστραλίας.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό 

Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Redfern και ακολούθησε το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο του Martin Place. Ακολούθως, πραγματοκοποιήθηκε πορεία εν μέσω κεντρικών οδών του Σίδνεϊ που κατέληξε στο Δημαρχείο Σίδνεϊ.

Τελευταία πράξη ήταν η συγκέντρωση στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας στο Stanmore, όπου εκφωνήθηκαν οι ομιλίες και παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η αντιπροσωπεία που ήρθε από την Κύπρο, μετά το Σίδνεϊ μεταβαίνει, κατά σειρά, σε Αδελαΐδα, Μπρίσμπαν και Μελβούρνη. Πλην του κ. Νεοφύτου και της κυρίας Πηλίδου, στην αντιπροσωπεία μετέχουν η κυρία Γαβριέλα D’Avernas-Μαραγκού, λειτουργός της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και ο κ. Κυριάκος Τσολάκης, στέλεχος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου και η κυρία Πηλίδου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα ελληνόφωνα μέσα ενημέρωσης το Σάββατο το απόγευμα και το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος Σωτήρης Τσουρής, και το ΔΣ της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ στο οίκημα του φορέα στο Stanmore. Σήμερα το βράδυ (Δευτέρα) θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της αντιπροσωπείας ο πρόεδρος Πανίκος Αχιλλέως και το ΔΣ της Κυπριακής Ελληνικής Λέσχης Σίδνεϊ στο οίκημά της στο Brighton.

*Εκδηλώσεις μνήμης για την 44η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο οργανώθηκαν την Κυριακή και στην Αδελαΐδα από τη ΣΕΚΑ Νότιας Αυστραλίας, αλλά και από την Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας.