ΜΟΔΑ: Must-have κομμάτι: ΛΕΥΚΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ

Της Παναγιώτας Κονδυλοπούλου

Όσα μπλουζάκια και αν έχουμε γιατί είναι πολύ βολικά, την γοητεία που κρύβει ένα γυναικείο πουκάμισο δεν την έχουν. Το λευκό πουκάμισο είναι σαν το μαύρο φόρεμα, διαχρονικό ή αλλιώς κομμάτι επένδυση! Θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε γυναικεία γκαρνταρόμπα χειμώνα-καλοκαίρι, είναι κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις.

Οι συνδυασμοί που μπορείτε να επιλέξετε είναι αρκετοί για ένα στιλάτο αποτέλεσμα:

1. Με τζιν παντελόνι, ίσιες μπαλαρίνες, μπότες, ψηλοτάκουνες γόβες

2. Με τζιν σορτσάκια

3. Mε φαρδιά jupe-culotte

4. Με οποιοδήποτε χρώμα παντελονιού, καμπάνα, slim

5. Με μαύρο στενό παντελόνι, ναι και δερμάτινο!

6. Με δερμάτινη μακριά φούστα

7. Με φούστες midi που ανοίγουν για θηλυκό αποτέλεσμα. Αυτό όμως θέλει στενό πουκάμισο.

8. Με μπλούζα πάνω από το πουκάμισο συνδυασμένο με τζιν ή στενό παντελόνι. Πάλι πρέπει να επιλέξετε στενό πουκάμισο.

9. Και φυσικά κάτω από ζακέτες, σακάκια, παλτό

Στην ιστορία του το γυναικείο πουκάμισο πέρασε από πολλά στάδια και σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι μπορεί να πιστεύουν, υπήρξε ένα από τα βασικά κομμάτια της γυναικείας ενδυμασίας από το μεσαίωνα. Τότε, στη πρώτη του ιστορία, χρησίμευε κυρίως ως εσώρουχο. Το προηγούμενο αιώνα όμως και καθώς η γυναίκες κατακτούσαν τη χειραφέτηση τους, πέρασε γρήγορα από τα χέρια των αντρών, στη ντουλάπα των γυναικών.

Το 1948 η Laurent Bacall εμφανίζεται με ένα λευκό πουκάμισο στο φιλμ Key Largo και το 1961 η sexy Marilyn Monroe το υιοθετεί στις εμφανίσεις, απογειώνοντας έτσι, μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού, τη φήμη του. Να αναφέρουμε και μια πληροφορία που πιστεύω λίγες την έχουμε προσέξει! Γνωρίζατε ότι στα αντρικά πουκάμισα τα κουμπιά βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και κουμπώνουν προς τα αριστερά, ενώ στα γυναικεία τα κουμπιά στα πουκάμισα βρίσκονται στην αριστερή πλευρά και κουμπώνουν προς τα δεξιά; Γιατί υπάρχει, όμως, αυτή η διαφορά;

Ο λόγος που τοποθετούνται τα κουμπιά σε διαφορετικές πλευρές κρατάει σχεδόν από τον 13ο αιώνα. Τότε τα κουμπιά ήταν είδος πολυτελείας και το πουκάμισο ήταν ανδρικό ρούχο. Τα κουμπιά έμπαιναν στη δεξιά πλευρά καθώς οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες, άρα με αυτή τη φορά θα τους βόλευε να κουμπώνουν το πουκάμισο.

Τα κουμπιά στα γυναικεία ρούχα ήρθαν αργότερα, ωστόσο και πάλι ήταν είδος πολυτελείας για τα ενδύματα και επιλογή για αριστοκράτισσες. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, επειδή οι γυναίκες για τις οποίες προορίζονταν τα πουκάμισα δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αλλά τις έντυναν οι υπηρέτριες, αποφασίστηκε τα κουμπιά να μπουν σε αντίθετη πλευρά από αυτή των ανδρικών πουκαμίσων προκειμένου να είναι πιο εύκολο το κούμπωμα για τις βοηθούς των γυναικών υψηλής κοινωνίας.

Αναλόγως το ύφος και το στιλ που θέλεις να δώσεις στην εμφάνισή σου επέλεξε τον σωστό συνδυασμό. Το πουκάμισο μπορεί πλέον να συνδυαστεί με τα πάντα και να κερδίσεις τις εντυπώσεις!