Το έκτο ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ πληρώνουν οι Έλληνες

Στις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις της Eurostat, που για πρώτη φορά βασίζονται σε απόλυτα συγκρίσιμες μέσες τιμές ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Το κόστος για τους οικιακούς καταναλωτές στην χώρα μας ανήλθε σε 18,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα πέρυσι, που κατατάσσει την Ελλάδα ως την έκτη ακριβότερη χώρα ανάμεσα στις 24 που κατέθεσαν στοιχεία για το περασμένο έτος.

Τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνονται με το δεύτερο υψηλότερο αντίτιμο για την αγορά και παροχή ενέργειας – 8,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα – καθώς μόνο στην Ιρλανδία οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα χρήματα για αυτό το σκέλος της ηλεκτροδότησης.

Οι Έλληνες πληρώνουν επίσης υψηλότερους φόρους και λοιπές χρεώσεις σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, σχεδόν 6,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Μόνον στην Αυστρία οι φορολογικές χρεώσεις είναι μεγαλύτερες.

Στον αντίποδα, η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό κόστος για την χρήση δικτύου διανομής ρεύματος, ήτοι 3,2 λεπτά, με την Μάλτα να είναι η μοναδική χώρα όπου το κόστος δικτύου είναι μικρότερο.

Το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ το πληρώνουν οι Βέλγοι, οι οποίοι δαπανούν περίπου 28 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ακολουθούν η Δανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Αυστρία.

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο κόστος για την παροχή ηλεκτρισμού εντοπίζεται στην Βουλγαρία, όπου οι οικιακοί καταναλωτές πληρώνουν λιγότερα από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η Eurostat δημοσιοποίησε επίσης στοιχεία για το συγκρίσιμο κόστος φυσικού αερίου, όμως η Ελλάδα ήταν μια από τις επτά που δεν υπέβαλαν στοιχεία, και η μοναδική που επικαλέστηκε απόρρητα δεδομένα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/380341/to-ekto-akrivotero-reuma-stin-ee-plironoun-oi-ellines/#ixzz5NYrlYuOs
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook