Μάτι : Τι απέγινε το «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού»; – Μια ακόμη μεγάλη απάτη

Ήταν η πρώτη αντίδραση του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης στη μεγάλη καταστροφή και την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Την αρχή την έκανε ο παραιτηθείς τελικά αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Νίκος Τόσκας που υποστήριξε ότι «δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει από το Μοστάρ είχε γράψει στο λογαριασμό του στο tweeter ότι προβληματίζει «το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά».

Το βράδυ στις δηλώσεις του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού σώματος, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε «ασύμμετρο φαινόμενο», σε μια δήλωση που θύμισε την αλήστου μνήμης αναφορά του Βύρωνα Πολύδωρα το 2007 σε «ασύμμετρες απειλές».

Είναι σαφές ότι την ώρα που έφταναν οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς στο Μάτι, η κυβέρνηση προσπαθούσε να περάσει στη δημόσια σφαίρα την εκτίμηση ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

To… διάστημα τους έδειξε

Το σενάριο αυτό θα προβληθεί ακόμη περισσότερο μερικές μέρες μετά. Την Πέμπτη 26 Ιουλίου δίνεται συνέντευξή του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον κ. Τόσκα και τους αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ. Από τους τέσσερις βασικούς ομιλητές σε αυτή τη συνέντευξη, οι τρεις έχουν πλέον παραιτηθεί.

Στην συνέντευξη συμμετέχει και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Δρ. Γεώργιος Μαντζούρης, Αντιπλοίαρχος ΠΝ, ο οποίος και παρουσιάζει τα στοιχεία που συνέλεξαν από δορυφορικά συστήματα καταγραφής και τα οποία τεκμηριώνουν κατά την εκτίμηση του ότι υπάρχουν ενδείξεις οργανωμένου εμπρησμού.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσέχουν ότι στην παρουσίαση δεν επιδεικνύονται δορυφορικοί χάρτες ή απεικονίσεις, αλλά μια εκ των υστέρων σύνθεση των στοιχείων πάνω σε μια εικόνα από το google maps.

Αυτό πάντως δεν πτοεί τη κυβέρνηση που επιμένει να διακινεί, ιδίως προς τα φιλικά ΜΜΕ, την εκδοχή του εμπρησμού.

«Στα ίχνη των εμπρηστών», είναι το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών στις 27 Ιουλίου, ενώ «Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό», ανέφερε το πρωτοσέλιδο της Αυγής.

Το «Έθνος» μιλάει για 9 εμπρηστικούς  μηχανισμούς και δημοσιεύει μάλιστα φωτογραφία από τα υποτιθέμενα ίχνη του εμπρηστικού μηχανισμού. Το επόμενο Σάββατο, το Έθνος μιλάει για 11 εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ η KONTRA news μιλά για ξένους πράκτορες που πυρπόλησαν την Αττική.

Fake News

Μόνο που σύντομα αποκαλύπτεται ότι η υποτιθέμενη φωτογραφία-τεκμήριο που είχε δημοσιευτεί στο Έθνος και αναπαραχθεί πλατιά δεν ήταν από την Πεντέλη αλλά από την Κινέττα και δεν αφορούσε εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά καμένα σκουπίδια.

Στο μεταξύ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού είχε ήδη εντοπίσει και εξέταζε την περίπτωση ιδιώτη στην Πεντέλη ο οποίος εικάζεται ότι έβαλε εξ αμελείας την πυρκαγιά καίγοντας ξερόχορτα.

Τις επόμενες μέρες το σενάριο του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού με τις  ύποπτες πολλές ταυτόχρονες εστίες υποχωρεί.

Αντίθετα, πληθαίνουν τα στοιχεία ότι ειδικά για την τραγωδία στο Μάτι το βασικό πρόβλημα ήταν η αδυναμία αντιμετώπισης της φωτιά στην αρχή, η απουσία συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδίου (χαρακτηριστική η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για το τι θα γίνει εάν φυσούν δυτικοί άνεμοι), η τραγική απρονοησία ως προς την έγκαιρη εντολή εκκένωσης, η έλλειψη εκτίμησης για την έκταση της πυρκαγιάς και η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στην αστυνομία και την πυροσβεστική.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αποσύρει από τον επικοινωνιακό της λόγο το θέμα του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού και «αποσταθεροποίησης» και επικεντρώνει στην αυθαίρετη δόμηση που μετέτρεψε την περιοχή σε παγίδα θανάτου, προσπαθώντας να μεταφέρει την ευθύνη στις κυβερνήσεις των τελευταίων 40 χρόνων που δεν έκαναν κάτι να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Παραβλέπει, βέβαια, ότι ούτε η δική τους κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα, ενώ μάλιστα το 2015 υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν την αναστολή κατεδαφίσεων.

Άλλωστε, ενώ κανείς δεν αμφισβητεί ότι το άναρχο και στρεβλό μοντέλο δόμησης και παράμετροι όπως η κλιματική αλλαγή συντέλεσαν στην τραγωδία, αυτό δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από την πολιτική ευθύνη της για τη συμπεριφορά των φορέων που έχουν να κάνουν με την πυρόσβεση και την πολιτική προστασία.

Απουσία σχεδιασμού

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι πληροφορίες για την σε εξέλιξη έρευνα των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών επικεντρώνονται πρώτα από όλα στο να αποτυπώσουν, βήμα το βήμα και λεπτό το λεπτό το πώς κινήθηκαν, συντονίστηκαν, επικοινώνησαν, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να μπορέσουν να έχουν μια εικόνα τι ακριβώς έγινε το μοιραίο απόγευμα και βράδυ και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου πρέπει.

Και οι πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η αιτία που η τραγωδία αυτή είχε τόσο μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές δεν βρίσκεται σε κάποιο «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης», αλλά στην απουσία σχεδιασμού για μια τέτοια πυρκαγιά και σε μια αλυσίδα σφαλμάτων, λανθασμένων εκτιμήσεων, αποτυχίας διαδικασιών που σφράγισε με το χειρότερο τρόπο τη μοίρα δεκάδων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πει τις τελευταίες μέρες ότι χρειάζεται να βγάλουμε όλα τα αναγκαία συμπεράσματα και τα οδυνηρά μαθήματα, ώστε να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία και ότι αυτό είναι για αυτήν ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Ας προσθέσει στα μαθήματα και ένα ακόμη: ποτέ οι θεωρίες συνωμοσίες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις πραγματικές ευθύνες.