Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας ανακοίνωσε μέτρα διάσωσης της οικονομίας

Άγκυρα.- Mέτρα όπως τη σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας η απαίτηση ποσοστού αποθεματικού σε τουρκική απαίτηση μειώνεται κατά 250 μονάδες βάσης. Η μείωση αυτή θα ενισχύσει με σημαντική ρευστότητα την τουρκική οικονομία, την ώρα που η λίρα έχει καταρρεύσει, εξαιτίας κυρίως των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων, με τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα να αναθεωρούνται πλέον με βάση τον τύπο και την ωρίμανση.
Με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες (555,4 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξάνονται στα 20 δισ. δολάρια από 7,2 δισ. δολάρια.

Στις 6,6 λίρες ανά δολάριο βρίσκεται τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, με την κατάσταση να εξομαλύνεται ελαφρώς μετά την εξαγγελία της κεντρικής τράπεζας, καθώς προηγουμένως η τουρκική λίρα είχε φτάσει και τα 7 δολάρια.

Τα διορθωτικά μέτρα είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσεων ώστε να καταλαγιάσει τις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές και οι θεσμοί της θα αρχίσουν να υλοποιούν τα «απαραίτητα βήματα» από το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπό την σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet ο κ. Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι το σχέδιο καλύπτει τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που – όπως είπε – έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις μεταπτώσεις στην συναλλαγματική αξία της λίρας.

Πηγή:skai.gr