Η Εκκλησία Αμερικής ήταν Αυτόνομη (1922-1930)

Ο εκδότης του ομογενειακού περιοδικού Estiator Παν. Μακριάς.

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΙΑ*

Συνωμοσίες, Πλαστογραφίες και Ψέματα!

Ο απεσταλμένος του Πατριαρχείου στην Κληρικολαϊκή της Βοστώνης Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος υποστήριξε σε ομιλία του στους Άρχοντες:

Η εκκλησία Αμερικής είναι «οστούν εκ των οστέων της και σαρξ εκ της σαρκός της, όχι απλώς σαν επαρχία, αλλά σπλάχνο και κομμάτι της ψυχής του.»

Αυτό αποτελεί μέγα ψέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι η εκκλησία μας δημιουργήθηκε μόνη της και λειτούργησε Αυ­τόνομη και ανεξάρτητη από το 1922 έως το 1930. Αλλά το Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία είχε ήδη κηρύξει την ιδική της Αυτοκεφαλία από το Πατριαρχείο, συ­νωμότησαν με την ελληνική κυβέρνηση για να την καθυπο­τάξουν στο Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου Δαμα­σκηνός εξελέγη ως Πατριαρχικός Έξαρχος και αντιπρόσωπος και εστάλη στην Αμερική γι’ αυτόν τον σκοπό, το 1922.

Η καθυποταγή επιτεύχθηκε με πλαστογραφία πρακτικών της Αυτόνομης τότε εκκλησίας μας. Τα πλαστογραφημένα πρακτικά και στις δυο γλώσσες δημοσιεύονται στο βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή της Καλιφόρνια Paul Manolis, φίλου του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο οποίος του επέτρεψε πρόσβαση στα αρχεία της Αρχιεπισκοπής. Ο τίτλος του τρίτο­μου πολύτιμου για την ιστορία της ομογένειας ντοκουμέντου είναι «The History of the Greek Church of America in Acts and DocumentsΔημοσιεύθηκε το 2003 από την Ambelos Press, Berkeley CA (ISBN 0-9724373-0-4). Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο amazon.com

Θέμα αυτονομίας ετέθη το 1972 με απόφαση της τότε Κλη­ρικολαϊκής που ακυρώθηκε τελικά από τον Πατριάρχη Αθη­ναγόρα μετά τον ξεσηκωμό του ποιμνίου. Ήταν μεγάλο λάθος όλων μας. Αλλά για πολλά χρόνια τώρα, εμείς υποστηρίζουμε την ιδέα. Την επανέφερε σθεναρά ο κ. Στάθης Βαλιώτης απο­δεχόμενος τιμητικό δίπλωμα από την Θεολογική Σχολή κατά την τελετή αποφοίτησης τον Μάιο. Πολύ εύστοχα ο κ. Βαλιώ­της ύψωσε την φωνή του προτείνων Αυτοκέφαλη Εκκλησία και μεταφορά του Πατριαρχείου στην Αμερική, αντί να πα­ραμένει σκλαβωμένο στην Τουρκία με υπήκοους Τούρκο Πα­τριάρχη και Συνοδικούς. Μίλησε σκληρά ο κ. Βαλιώτης αλλά προσέφερε υψίστη υπηρεσία στην ομογένεια και στην Εκκλη­σία μας της οποίας είναι μέγας ευεργέτης.

Η ομογένεια έχει ενηλικιωθεί και είναι σε θέση να διευθύνει τα του οίκου της χωρίς τις απαράδεκτες, βίαιες, επεμβάσεις του Πατριαρχείου. Δύο αρχιεπίσκοποι έχουν ήδη υποχρεωθεί σε παραίτηση και το ίδιο απαιτείται τώρα για τρίτον από τον κα­τακερματίσαντα σε 8 καπετανάτα την κραταιά Εκκλησία μας κ. Βαρθολομαίο. Το ΟΧΙ του κ. Δημητρίου συμμερίζεται σημαντι­κή μερίδα του ποιμνίου και η πολύ μεγαλύτερη αγγλόφωνη.

Η OCL (Orthodox Christian Laity) το 1998 ζήτησε Αυτοκε­φαλία. Τώρα καταδίκασε την αήθη επίθεση κατά Βαλιώτη και τάχθηκε στο πλευρό του (βλέπε σελ. 55).

Αλλά, απαράδεκτες ήταν και οι προκλητικές επιθέσεις του Δέρκωνος κατά Βαλιώτη, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και των παρόντων τριών Μητροπολιτών που δεν σηκώθηκαν να διαμαρτυρηθούν. Μόνο τρεις από τους οκτώ Μητροπολίτες επέκριναν τον κ. Βαλιώτη. Οι Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Αγί­ου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο νεοδιορισθείς Σικάγου Να­θαναήλ.

Ο Ατλάντας Αλέξιος δήλωσε στον Θ. Καλμούκο ότι ο Αρχι­επίσκοπος Δημήτριος «έσωσε την εκκλησία στην Αμερική» και ότι «όταν το Πατριαρχείο αισθανθεί ότι πρέπει να γίνει Αυτοκεφαλία θα γίνει Αυτοκεφαλία.» (Εθνικός Κήρυξ 22 Ιουλ. ’18)

Ο Μητροπολίτης Ντητρόιτ Νικόλαος δήλωσε για την Αυ­τοκεφαλία:

«Είμαστε κάτω από τον Οικουμενικό θρόνο και μπορεί να έρθει η ώρα που ο Οικουμενικός θρόνος εν τη σοφία του να μας πει παιδιά γεια σας (children byebye).» (Εθνικός Κήρυξ 15 Ιουλ. ’18)

Έτσι η Εκκλησία μας υπετάγη στο Πατριαρχείο.

 

*Ο Π.Σ. ΜΑΚΡΙΑΣ είναι Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού Estiator.