ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Με την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας

Δεν αμφιβάλουμε ότι η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παραμονή της Παναγιάς, χαροποιεί τις οικογένειές τους και όλο τον ελληνικό λαό.

Μέχρις εκεί.

 

Τώρα, γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να τους μεταφέρει στην Αθήνα -και, μάλιστα με συνοδεία Υπουργών- και όχι κάποιο, έκτακτο έστω, δρομολόγιο της Ολυμπιακής ή της Aegean, αυτό ας μην το σχολιάσουμε.

 

 

Αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών να λέει πως οι συνεχείς προσπάθειες του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν, αυτό μάλλον δεν θα αρέσει και πολύ στην τουρκική Δικαιοσύνη, ασχέτως του εάν είναι ή δεν είναι σωστή η εκτίμηση. Σε κανέναν Δικαστή δεν θα άρεσε να το ακούει… Και φυσικά, μακριά από  όποια νίκη της διπλωματίας… Η δίκη -έστω και ερήμην- είναι μπροστά μας.

 

Βέβαια, υπάρχει και η επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, και – όπως γράφτηκε- ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης. Αυτό, διότι οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών απέδειξαν σήμερα ότι μόνο αδίκημα είναι η παράνομη είσοδος στο τουρκικό έδαφος. Έτσι η όλη ιστορία μπαίνει στις πραγματικές της -πεζές- διαστάσεις.

 

Οι τουρκικές Αρχές, που είχαν απορρίψει τα προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη με την αιτιολογία ότι ήταν ύποπτοι φυγής και δεν διέθεταν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, σήμερα, λαβώντες υπόψη τα εν τω μεταξύ προκύψαντα νέα στοιχεία, αποφάσισαν διαφορετικά.

 

Οι δυο Έλληνες, που απέκτησαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή…