Νέα υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από Moody’s και S&P

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στην κατηγορία όπου «το μέλλον των ομολόγων δεν μπορεί να προβλεφθεί και να εξασφαλιστούν οι αποδόσεις τους» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, την ώρα που η τουρκική λίρα βυθίζεται και παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους, ενώ οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων απογειώνονται.

Η Moody’s υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Τουρκίας στο επίπεδο Ba3 από Ba2 και αποδίδει στην τουρκική οικονομία αρνητικές προοπτικές. Την ίδια ώρα οι μη εξασφαλισμένες ονομαστικές αξίες των ομολόγων και οι ανώτερες αξιολογήσεις ακάλυπτων επιτοκίων υποβαθμίστηκαν σε Ba3 και (P) Ba3 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης αιτία της σημερινής υποβάθμισης αποτελεί η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των δημόσιων οργανισμών της Τουρκίας και η μείωση της προβλεψιμότητας της πολιτικής που ακολουθεί η γειτονική χώρα.

Παράλληλα, διατηρούνται οι αυξημένες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και για την έλλειψη σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πρόσφατης οικονομικής δυσπραγίας.

Ο οίκος αξολόγησης εκτιμά πως οι πιο σφικτές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η ασθενέστερη ισοτιμία, που συνδέονται με τους υψηλούς και ολοένα αυξανόμενους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης, είναι πιθανό να επιταχύνουν περαιτέρω τον πληθωρισμό και να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, ενώ ο κίνδυνος μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Την ίδια ώρα ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρκία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας «σταθερή» την προοπτική της.

Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του ο S&P, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

naftemporiki.gr