“Η λήξη της μνημονιακής εποχής για την Ελλάδα.  Είναι πράγματι αλήθεια ή fake news; (και μία διόρθωση)

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ *

Χθες έληξαν θεωρητικά τα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας.

Απο το 2010 η χώρα βρέθηκε απο το μέλι και το γάλα στην απόλυτη φτώχεια και περιθώριο. Aπο την καθημερινή φιέστα στο απόλυτο σκοτάδι.

Από την περήφανη νικήτρια του ευρωπαϊκού κυπέλλου στο ποδόσφαιρο το 2004 και του οργανωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, στο περιθώριο του παγκόσμιου εξευτελισμού και των καυστικών σχολίων στα σαλόνια των δανειστών της.

Χθες συνέβη κάτι το ξεχωριστό, θέλουν πολλοί να μας πουν. Η χώρα, κατά το αφήγημα, έκανε χθες το βράδυ το μεγάλο συμβολικό βήμα για την αποκατάσταση της οικονομικής της αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας.

Στην πατριδα μας,  σχεδιάζει η κυβέρνηση την Τρίτη στις 21 Αυγούστου,  από ένα συμβολικό μέρος να αναγγείλει ”το τέλος των μνημονίων και την επιστροφή στην ομαλότητα”.

Η Ελλάδα βγαίνει από τα προγράμματα, αλλά ΟΧΙ και  από την στενή παρακολούθηση των δανειστών της.

Η χώρα και οι πολίτες της έχουν υποχρεωθεί μεταξύ άλλων να παρουσιάζουν πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2060!

-Δεν γνωρίζω καμία χώρα που μέχρι τώρα το έχει καταφέρει, αυτό…

Η μείωση των συντάξεων, η στασιμότητα των επενδύσεων, οι συνεχείς αυξήσεις των φόρων, είναι άλλα καυτά κεφάλαια..

Πρέπει επίσης να αναγνωριστούν και να συνειδητοποιηθούν οι κίνδυνοι ότι η έξοδος στις αγορές στην σημερινή διεθνή συγκυρία είναι παραπέρα από μια τολμηρή επιχείρηση.

Οι αγορές ειναι ”κρεατομηχανες” για τις χώρες που αποτυγχάνουν να τηρήσουν συμβόλαια και υποσχέσεις.

Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν φημίζεται για αυτές τις αρετές.

Θα πρέπει συνάμα να αναγνωριστεί το γεγονός ότι τα χρόνια που πέρασαν διορθώθηκαν αδυναμίες, ωστόσο παραμένουν ακόμη άλυτα δυσθεώρητα προβλήματα, όπως το τεράστιο δημόσιο χρέος, η υψηλή ανεργία, η Παιδεία, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, το brain drain και πολλά άλλα.

Χθες το βράδυ δεν επιτύχαμε σαν χώρα την οικονομική μας ανεξαρτησία. Χθες το βράδυ κηρύξαμε τον πόλεμο ενάντια στον κακό μας εαυτό.

Θα καταφέρουμε να δούμε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα σε μερικά χρόνια; Μια Ελλάδα που και εμείς οι ίδιοι θα τρίβουμε τα μάτια μας όταν την θωρούμε;

Μια Ελλάδα που πράγματι θα μεταμορφωθεί στην Σουηδία της Βαλκανικής;

Μπροστά μας έχουμε μια πραγματικότητα που συντρίβει και τιμωρεί στην περίπτωση αποτυχίας. Αυτήν την πραγματικότητα την έζησε τα τελευταία χρονιά ο Έλληνας πολίτης. Αυτήν την πραγματικότητα καλείται να πολεμήσει.

Το στοίχημα είναι να καταλάβουμε ότι κανείς μα κανείς δεν μας σώζει από τους κακούς μας εαυτούς. Μόνο εμείς! Θα το καταφέρουμε;

Το στοίχημα λοιπόν είναι η κατανόηση της άρρωστης κατάστασης μας και η τεράστια δουλειά που βρίσκεται μπροστά μας. Το ερώτημα επομένως, που καλούμαστε να απαντήσουμε με πράξεις και όχι με αφηγήματα και πανηγύρια, είναι πλέον μπροστά μας.

Ο χρόνος έχει εξαντληθεί προ πολλού και σε περίπτωση αποτυχίας θα τιμωρηθούμε σαν χώρα και σαν λαός σκληρά! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”.

*Ο Σωτήρης Δελής είναι βουλευτής της Σουηδικής Βουλής.
Ζητούμε συγγνώμη
————————
ΥΓ: Η Panhellenicpost ζητά ταπεινά συγγνώμη από τον κ. Σωτήρη Δελή και τους αναγνώστες της για μία σημαντική αβλεψία που κατέληξε σε ένα σοβαρό λάθος.  Στο αρχικό κείμενο που μας είχε αποστείλει ο κ. Δελής, η παράγραφος 17 είχε ως εξής: “Μπροστά μας έχουμε μια πραγματικότητα που συντρίβει και τιμωρεί στην περίπτωση αποτυχίας. Αυτήν την πραγματικότητα την έζησε τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας πολίτης. Αυτήν την πραγματικότητα καλείται να πολεμήσει”.

Την συγκεκριμένη παράγραφο, ο “δαίμονας του τυπογραφείου”  -λέγε η δική μας αβλεψία- την μετέτρεψε ως εξής: 

“Μπροστά μας έχουμε μια πραγματικότητα που συντρίβει και τιμωρεί στην περίπτωση αποτυχίας. Αυτήν την πραγματικότητα την έζησε τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας πολίτης. Αυτήν την πραγματικότητα καλείται να αντιμετωπίσει η αφεντομουτσουνάρα μου”.
Επανορθώνουμε το λάθος και ζητούμε συγγνώμη από τον κ. Δελή, ο οποίος, βεβαίως , σε καμία περίπτωση γράφει και ομιλεί αυτήν την αγοραία διάλεκτο.