Προκλητική προπαγάνδα Ζάεφ ενόψει δημοψηφίσματος

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Σκόπια.- Για “μακεδονική γλώσσα” και “ταυτότητα” κάνει λόγο ο Ζόραν Ζάεφ στη νέα καμπάνια για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου με στόχο την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κήρυξε επίσημα την προεκλογική εκστρατεία διαφημίζοντας παράλληλα την ενταξιακή πορεία της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την προκλητική ρητορική του καυτηρίασε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σκοπιανοί αξιωματούχοι – ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ- δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Βιέννη.

Η αναφορά σε «μακεδονικό έθνος» είναι αντίθετη σε κάθε συμφωνία, τόνισε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται πως, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, πώς θα ονομάζεται ο λαός του μετά τη συμφωνία, ισχυρίστηκε πως είναι «Μακεδόνας» και ότι όταν θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία η χώρα του θα λέγεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Μεταξύ άλλων, ο Σκοπιανός υπουργός υποστήριξε πως  τα Σκόπια έχτισαν «γέφυρα φιλίας» με τους βαλκανικούς λαούς και κυρίως με τους Έλληνες, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, ενώ για το δημοψήφισμα είπε πως δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικών κομμάτων, αλλά για το μέλλον των ίδιων των Σκοπίων.

enikos.gr/huffingtonpost.gr