Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στα Τρίκαλα -Ρωγμές, κατολισθήσεις

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε 30 χλμ. νοτιοδυτικά των Τρικάλων. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ., και το επίκεντρο προσδιορίζεται στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας, περίπου στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου – Αρχικά είχε μετρηθεί στα 5,2 ρίχτερ – Το επίκεντρο είναι 31 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων! – Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 1,8 χιλιόμετρα .

«Το επίκεντρο του σεισμού είναι νότια της Δρακότρυπας στα σύνορα Τρικάλων – Καρδίτσας» δήλωσε  ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. «Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή που δεν καταγράφει σεισμούς» σχολίασε ο κ. Λέκκας.

Έως στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή σοβαρές ζημιές από το σεισμό.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του δήμου Τρικκαίων, Θ. Παπασίκας, ανέφερε πως «υπάρχει ψυχραιμία» παρά το γεγονός ότι η περιοχή «κουνήθηκε αρκετά». Όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ υπάρχει επικοινωνία με τους κατοίκους των χωριών που συνορεύουν με τον νομό Καρδίτσας και πλήρης κινητοποίηση της πολιτικής προστασίας του δήμου.

Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι «ο σεισμός ήταν περιορισμένης έντασης για την περιοχή. Οι σεισμοί στην περιοχή φτάνουν μέχρι τα 6 – 6,2 Ρίχτερ. Είναι σε ρήγμα που δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. Παρακολουθούμε την εξέλιξη». Σύμφωνα με κατοίκους που μίλησε ο ίδιος υπάρχουν ελάχιστες μικροεπιπτώσεις σε πολύ παλιά κτίρια.

Ρωγμές κατολισθήσεις

Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανεπίσημα, κυρίως στο δήμο Αργιθέας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί.

Ο ίδιος, διευκρινίζει πως ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου. Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.

Κατολισθήσεις από τη σεισμική δόνηση στην Καρδίτσα- Προβλήματα στο οδικό δίκτυο – ΒΙΝΤΕΟ

Κατολισθήσεις καταγράφηκαν στο χωριό Κνίσεβο (Αργιθέα) της Καρδίτσας από τη σεισμική δόνησηπου σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Βίντεο από τις κατολισθήσεις ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικος της περιοχής ο κ. Γιάννης Κωνσταντέλος. Όπως επισημαίνει στο βίντεο ο κ. Κωνσταντέλος, λόγω των κατολισθήσεων δεν είναι εφικτή η οδική επικοινωνία με αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένα αρκετά αυτοκίνητα και ζητά την άμεση επέμβαση των αρχών.