Τσίπρας στο Υπουργικό: Ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων

«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια βασικός στόχος είναι η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη, της κοινωνικής πλειοψηφίας που σήκωσε το βάρος για την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναφερόμενες στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών, λέγοντας «ότι θα ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων». Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, είπε,  «γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο».

Στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση» ενώ  καλωσόρισε τις νέες και τους νέους υπουργούς, και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή δουλειά στα νέα τους καθήκοντα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι όποιες ελαφρύνσεις γίνουν, πρέπει να γίνουν με σύνεση και σωφροσύνη. Με σεβασμό – όπως είπε – «στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας». Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αυτές θα είναι η ανάκτηση της εργασία,οι επενδύσεις και η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

«Με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε για πολλοστή φορά στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ σημείωσε πως προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος .

Επιτέθηκε και πάλι στην Αντιπολίτευση λέγοντας ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για την πορεία της χώρας. «Καταφέραμε να περάσουμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοιχτά. Με την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, με δικλείδα ασφαλείας το χρηματοδοτικό μαξιλάρι και με όπλο την πολιτική σταθερότητα και τη βούλησή μας για μεταρρυθμίσεις, εμπεδώνουμε τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε.

Μήνυμα στους υπουργούς

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει αυστηρό μήνυμα στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι «η υπουργική θέση δεν είναι αξίωμα  και προνόμια, αλλά ευθύνη». Δίνουμε, είπε, «καθημερινά εξετάσεις αποτελεσματικότητας, ευπρέπειας και κοινωνικής ευαισθησίας, εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας». Εξεταστής και κριτής είναι ο ελληνικός λαός, ανέφερε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:  «Αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση».

Ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία. «Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ότι η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα της αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας, έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σπυράκη: Νέα παράσταση Τσίπρα . Ο χρόνος του τελείωσε
«Το θράσος του Τσίπρα είναι πραγματικά απύθμενo» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός των φόρων, που διέλυσε τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες, ο άνθρωπος που με τις ιδεοληψίες του γέμισε με ανασφάλεια τους πολίτες και βάζει σε κίνδυνο ακόμη και τα εθνικά συμφέροντα, ανέβασε άλλη μια παράσταση με τίτλο ‘’από σήμερα παριστάνω ότι κυβερνώ’’» τόνισε δηκτικά η κ. Σπυράκη.

Τον ενημερώνουμε, πρόσθεσε, ότι το μόνο κοινό που έχει απομείνει να τον παρακολουθεί είναι οι υπουργοί του. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος του κ. Τσίπρα, απλά, τελείωσε.