Και το Ζάππειο βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Αθήνα.- Πιθανή ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Ζαππείου καταγγέλλει σε επιστολή της η, διορισμένη από την κυβέρνηση, Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ), η οποία διαχειριζόταν μέχρι τώρα το Μέγαρο.

Στις αρχές Αυγούστου, χωρίς διαβούλευση και σχετική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο περί οικονομικών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με την οποία θεσμοθέτησε θέση γενικού γραμματέα για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ-Ζάππειο) ο οποίος θα πρέπει να καταρτίσει master plan στην τετραετή θητεία του, όπως αναφέρει το ψηφισθέν άρθρο.

Με το άρθρο 63 του νόμου εκτός από τη θέση του Γενικού Γραμματέα -με ετήσιες απολαβές 56.000 ευρώ, θεσμοθετούνται και 42 νέες θέσεις, ενώ κάθε προηγουμένη θέση μόνιμου προσωπικού ή σύμβαση καταργείται.

Ο Σύλλογος εργαζομένων στο Ζάππειο πληροφορήθηκε τις αλλαγές από υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου στις αρχές Ιουλίου, και τις κατήγγειλε και υπενθύμισε ότι, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων προσφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό 525.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Κληροδοτημάτων συνεδρίασε ότι, έγνοια και μέριμνα της είναι να διατηρηθεί «ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιτροπής και του Ζαππείου».

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο αλλοιώνει τη βούληση του ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα για τη δημιουργία του πρώτου Ολυμπιακού Τοπίου στην Αθήνα.

Ο Ευαγγέλης Ζάππας ο οποίος δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας με την ακτοπλοΐα στο Δούναβη άφησε το κληροδότημα στο Δημόσιο και η βούλησή του ήταν τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου η περιοχή του Ζαππείου να αποτελέσει ένα μόνιμο Ολυμπιακό Μουσείο. Μάλιστα, με τη διαθήκη του προέτρεπε τους Έλληνες να προστατεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσι, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της διαθήκης μου».

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Ζάππειο Μέγαρο έχουν επισκεφθεί ήδη αρχαιολόγοι προκειμένου να μην ανακύψουν προβλήματα με ευρήματα και να αποδοθεί ο χώρος καθαρός προς αξιοποίηση.

Η τελευταία ρύθμιση της διοίκησης του Ζαππείου είχε επέλθει με αναγκαστικό νόμο του 1939, όταν είχαν ξεκαθαρισθεί τα προβλήματα με την περιουσία της οικογένειας Ζάππα και είχαν λήξει οι διαμάχες με τις ρουμανικές κυβερνήσεις.

 

in.gr