ΓΝΩΜΗ: Επί όσων είπε ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ στο Συνέδριο των Επτανησίων

Του Χρήστου Μαλασπίνα

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων, Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων -όσων τουλάχιστον δημοσιεύθηκαν- είπε και τα ακόλουθα, τα οποία δεν θα αφήσουμε ασχολίαστα:

Πρώτον: Είπε: «Όταν ορκίστηκα στη θέση μου, αποφάσισα ένα πράγμα «πρώτο ότι δε θα συνδιαλέγομαι με επαγγελματίες πατριώτες, με εκείνους που λένε θα μου δώσεις τα χρήματα για να τη βοηθήσω”.  Αυτός ο νεοφανής όρος “επαγγελματίες πατριώτες” προσβάλει στην γενικότητά του εκφωνούμενος, όλον τον απόδημο ελληνισμό. Εάν ο κ. Υφυπουργός γνωρίζει περιστατικά τέτοια, οφείλει να τα κατονομάσει. Διαφορετικά να αποσύρει τον απαράδεκτο για τους ομογενείς χαρακτηρισμό.
Οι ομογενείς, κύριε Υφυπουργέ, είναι αποδεδειγμένα πατριώτες και μάλιστα ανειδιοτελώς. Είναι πατριώτες μόνον της προσφοράς και ποτέ του λαβείν. Ανειδιτελώς έφτιαξαν τη Φιλική Εταιρεία και απελευθέρωσαν το χώρο που σήμερα λέγεται Ελλάς. Αδειδιοτελώς συνέρρεαν στα ελληνικά προξενεία για να στρατευθούν στο πλευρό της πατρίδος κάθε φορά που η χρεία το καλούσε, για να βοηθήσουν στα πεδία των μαχών. Ανειδιοτελώς έκαναν -και εξακολουθούν να κάνουν- τις μεγάλες δωρεές στην πατρίδα, έχτισαν και χτίζουν Νοσοκομεία, Ευαγή Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, Βιβλιοθήκες, Εκκλησίες, πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν Εράνους, Συνέδραμαν και συνδράμουν σε κάθε δύσκολη περίσταση την γενέτειρα. Ακόμη και σήμερα δίνουν υποτροφίες, δωρεές, χτίζουν Στέγες Γραμμάτων, Ποιλιτιστικά Κέντρα, Λυρικές Σκηνές και όσα άλλα θα χρειαζόμασταν χώρο και χρόνο για να παραθέσουμε. Μην μιλάτε λοιπόν, για “επαγγελματίες πατριώτες”, όταν αναφέρεσθε γενικώς σε απόδημους Έλληνες και Έλληνες ομογενείς.

Δεύτερον, Είπατε: <<…ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε όποιο πολιτικό σχηματισμό θέλει, είναι δημοκρατικό δικαίωμα και υποχρέωση. Όταν όμως έχουμε την πατρίδα και την ομογένεια, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να μιλάμε σαν κόμματα, γιατί στις μεταξύ μας σχέσεις το κόμμα είναι ένα και λέγεται Ελλάδα. Η σημαία του κόμματος είναι η γαλανόλευκη με τον σταυρό και αυτόν πρέπει να τιμάμε>>. Σωστά. Και χειροκροτούμε τη δήλωσή σας.  Αρκεί, όμως, κ. Υφυπουργέ, το ίδιο να γίνεται και αντιστρόφως! Δηλαδή, και οι εκάστοτε κυβερνήσεις (και ιδιαίτερα η δική σας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να μην προσεγγίζετε τους απόδημους και τους ομογενείς με βάση ποιός ή ποιοί από αυτούς είναι φιλικά διακείμενοι σε σας, ποιοί ασπάζονται και ποιοί όχι την κομματική σας γραμμή, ποιοί εξυπηρετούν τις πολιτικές σας θέσεις και ποιοί όχι!.. Το κάνετε αυτό;

Τρίτον, λέτε: «Με βάση αυτή τη λογική (σ.σ. του ότι σε ομογενειακό επίπεδο όλοι είμαστε  μόνο Έλληνες, δηλαδή,) θα ιδρύσουμε, με νέο νομοσχέδιο που έρχεται (πόσα χρόνια τώρα;) το «Νέο Συμβούλιο Αποδήμου ελληνισμού, με τις προδιαγραφές μεγάλων αποδήμων Συνομοσπονδιών, ένα ευέλικτο συμβούλιο που θα αυτοδιοργανωθεί και θα αυτοχρηματοδοτηθεί, θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετέχουν όλοι οι απόδημοί Έλληνες, από όλο τον κόσμο που θα έχουν και την ευθύνη των πραγμάτων».
Ερώτημα: Ποιές είναι αυτές οι Συνομοσπονδίες που έχετε στο μυαλό σας, κ. Υφυπουργέ; Έχει σημασία να μάθουμε… Και, συγγνώμη, αλλά συζητήσατε τα σχέδιά σας με την οργανωμένη Ομογένεια, κύριε Κουίκ; Ζητήσατε τη δική τους γνώμη; Λάβατε τις δικές τους θέσεις; Με ποιούς μιλήσατε; Συγκαλέσατε μία σύσκεψη ομογενειακών παραγόντων στο Ζάππειο ή όπου αλλού, για το μεγάλο αυτό θέμα; Όλα εν κρυπτώ και παραβύστω; (σ.σ. στα κρυφά και στα μυστικά).
Αλλά, πέραν τούτου, γιατί Συνομοσπονδία; Για να μπορεί να ασκεί επ’ αυτής (ως συντεταγμένο, με νόμο, από την ελληνική Πολιτεία όργανο) πάλι έλεγχο η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση; Γιατί πρέπει να λάβει “συνδικαλιστική” ταμπέλα το “νέο ΣΑΕ”; Και αφού “θα αυτοδιοργανωθεί και θα αυτοχρηματοδοτηθεί”, τι χρειάζεται να το “ιδρύσουμε, με νέο νομοσχέδιο”;  Ζήτημα ενός Καταστατικού επί του οποίου θα συμφωνήσουν σε μία παγκόσμια συνάντηση οι πρόεδροι των κυριοτέρων φορέων των Αποδήμων, (μεγάλες Κοινότητες, Συνομοσπονδίες, Ομοσπονδίες) είναι η οργάνωση του “νέου” οργάνου της Ομογένειας.

Τέταρτον: Απευθυνόμενος στο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κε Κουίκ είπατε: “Kύριε Περιφερειάρχη το καθήκον σας το κάνατε. Το λιθαράκι το βάλατε. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων είναι γεγονός. Από δω και μπρος όμως θα πρέπει να ασχοληθούν οι ίδιοι οι απόδημοι Επτανήσιοι, όπως το κάνουν και οι Μακεδόνες και οι Κρήτες κλπ. Εκείνοι πλέον να οργανώσουν το επόμενο Συνέδριο , στην Αμερική, στην Αφρική και όπου θέλουν, αλλά με δικές τους προδιαγραφές αντάξιες με εκείνες μεγάλων αποδήμων συνομοσπονδιών, έτσι ώστε να έχουν την ευθύνη των πραγμάτων».
Τι εννοούσατε, “να έχουν την ευθύνη των πραγμάτων” κ. Υφυπουργέ; Μήπως το επεισόδιο με τον ομογενή κ. Βασίλη Ματαράγκα και την αντίδραση του κ. Πέτρου Γαλάτουλα; Αν ναι, κακώς παρενέβητε. Αυτό είναι ένα θέμα που θα το λύσει μόνη της η ομογένεια των ΗΠΑ. Αυτός ο πατροναλισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ώρα, μάλιστα, που κόπτεσθε για το “αυτοδιοίκητο”,  δεν είναι για καλό, φοβόμαστε…

Εν κατακείδι, μάλλον ξεχάσατε, υποθέτουμε, την ψήφο των Ελλήνων Ψηφορόρων που βρίσκονται εκτός Επικράτειας, εκτός εάν “ακουμπήσατε” και εσείς, στην Επιτροπή που θα αναλάβει σε πέντε μήνες (ήδη πέρασαν από εξαγγελίας κοντά δύο!) να καταλήξει σε συμπεράσματα που το ελληνικό Κράτος δεν κατέληξε τριάντα τόσα χρόνια τώρα, που η ψήφος είναι στο Σύνταγμα, αλλά ο νόμος παραμένει πεισματικά κλειδωμένος στα κομματικά (πλην εκείνα της ΝΔ, που κατέθεσε στη Βουλή δύο νομοσχέδια, που δεν τα στηρίξατε!) συρτάρια σας!..