WSJ: Oι ΗΠΑ θέλουν επέκταση των βάσεων στην Ελλάδα

Στις συζητήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ για την επέκταση της παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στηνΕλλάδα αναφέρεται η Wall Street Journal που κάνει λόγο γιε ευρύτερη χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων.

Ουσιαστικά με την ευρύτερη χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στην Ελλάδα οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθ΄λως υπάρχει αύξηση της έντασης στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Επί της ουσίας δηλαδή θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως… αντίβαρο.

Σύμφωνα με την WSJ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την Ελλάδα ως “ελκυστική περιοχή” για γεωπολιτικούς και γεωγραφικούς λόγους. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.

Παράλληλα η Ελλάδα έχει ιδανικό καιρό για εκπαιδευτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ φιλοξενεί τόσο ελληνικές όσο και ΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι οι οποίοι μάλιστα επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα, είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα φαίνονται να συμφωνούν με το το ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Αυτό που επισημαίνεται πάντως είναι ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν σε μόνιμες βάσεις ή δημιουργία νέων βάσεων, αλλά στην επέκταση της χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση.

«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, “δείχνοντας” ουσιαστικά τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη σε σχέση με τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική.

Πηγή: WSJ/thecaller.gr