Πατρινός προβληματισμός για το αποτέλεσμα στη Σουηδία

Πάτρα.- «Ολοι πανηγυρίζουν ως νικητές και περιμένουν μετάλλιο. Ποιος όμως θα κυβερνήσει και με ποιους;». Συναντηθήκαμε με τον πατρινό βουλευτή Σουηδίας, Σωτήρη Δελή, ο οποίος βρίσκεται στην γενέτειρά του αυτές τις μέρες και ανταλλάξαμε απόψεις μαζί του για την επόμενη μέρα των εκλογών στη χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Ο Σ. Δελής εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο με μελλοντική αβεβαιότητα για την Σουηδία. Ο ίδιος είχε την «πολυτέλεια» στην εκλογική αναμέτρηση που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή να παρακολουθεί τις εξελίξεις σίγουρα με ενδιαφέρον, αλλά όχι με την αγωνία του υποψηφίου καθώς αποφάσισε να μην διεκδικήσει επανεκλογή
Στη διάρκεια της συζήτησής μας εκτίμησε ότι πέρασαν δεκαετίες μιας αποτυχημένης πολιτικής με παροχές που προκαλούν (και) αύξηση της εγκληματικότητας σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στην ηρεμία, στην οργάνωση και το σύστημα, στην εργασία και την πειθαρχία. Αυτή η πολιτική, υποστηρίζει, έφερε σε προνομιακή θέση το εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών δημοκρατών. «Τελικά θα αποδειχτεί ότι η πραγματικότητα είναι πάντα πιο δυνατή από το αφήγημα…» πρόσθεσε με νόημα.

Ο πατρινός βουλευτής Σουηδίας, Σωτήρης Δελής

Διαπίστωσε ότι ο ελληνικός Τύπος κάλυψε άμεσα τις σουηδικές εκλογές και οι αναλύσεις του ήταν ταυτόσημες με αυτές των σουηδικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία έκαναν λόγο για την έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ήταν κάτι που έβλεπε να έρχεται. Μας το είχε πει αρκετούς μήνες νωρίτερα σε συνάντησή μας στην Πάτρα. Μιλούσε ανοικτά για αυτά τα θέματα και στο κόμμα που εκλέχθηκε και ήταν μέλος. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που κοντραρίστηκε με άλλα υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος. Το γεγονός ότι στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής το κόμμα που ανήκει έχασε την έδρα που κατέχει ο Σ. Δελής μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ίσως και να έχει τη σημασία του.
Ο συμπολίτης μας θα είναι μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου για λίγες μέρες ακόμα. Τι θα κάνει μετά; Προερχόμενος από τον τραπεζικό κλάδο έχει ήδη δεχθεί πρόταση να επιστρέψει σε ανώτερη διευθυντική θέση της τράπεζας που εργαζόταν. Επίσης, έχει προτάσεις να πλαισιώσει τα διοικητικά συμβούλια φορέων, αλλά και να δραστηριοποιηθεί στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
«Θα δεχόσασταν να ασχοληθείτε με την πολιτική στην Ελλάδα αν σας γινόταν κάποια πρόταση;» τον ρωτήσαμε. Κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδιά του. Ωστόσο, θα δεχόταν με χαρά, αν τον καλούσαν, να έρχεται να καταθέτει πολιτικές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση. «Για μένα δεν υπάρχουν διαχωρισμοί σε κόκκινους, μπλε, πράσινους» μας είπε «παρά μόνο η Ελλάδα».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
vasilak@pelop.gr

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε