Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αρνήθηκε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί

Υπενθυμίζεται ότι η Αγια Σοφιά λειτουργούσε για 1000 χρόνια, και παραμένει πάντα,  Χριστιανική Εκκλησία την οποία με πολιτική απόφαση μετέτρεψαν οι Οθωμανοί σε “Μουσείο της Αγιας Σοφίας”! Ως γνωστόν, οι Εντολές του Προφήτη Μωάμεθ, που είναι σφραγισμένες με το αποτύπωμα της παλάμης Του,  αποτρέπουν τους Μουσουλμάνους από του να καταστρέφουν χριστιανικές εκκλησίες, να εμποδίζουν τυχόν ανακαίνισή τους ή να μην κάνουν σεβαστή την ιερότητα των χριστιανικών εκκλησιών. Αντίθετα, η Θρησκεία του Ισλάμ επιτρέπει σε Μουσουλμάνους να προσεύχονται σε χριαστινικές εκκλησίες καθώς και την ανάγνωση του Κορανίου εντός αυτών.

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγιας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου.

Αγώνα για την αποκατατάσταση της Αγιάς του Θεού Σοφίας σε λειτουργούσα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης διεξάγει η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, Ιδρυτής και Πρόεδρος της οποίας είναι ο ελληνο-αμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου έχει καταθέσει σχετικά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας . Το Κογκρέσσο,  σχετικά πρόσφατα εξέδωσε το ψήφισμα 306 (με ψήφους 436 υπέρ και 1 κατά) με το οποίο καλούσε την τουρκική Κυβέρνηση να επιστρέψει όλες τις κλεμμένες εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους.

Εξάλλου, με δήλωσή του ο μέχρι πρότινος Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Αλί Μπαρντάκογλου, είχε δηλώσει πως : «η Τουρκία δεν θα γίνει χριστιανική χώρα, επιτρέποντας σε τρεις με πέντε εκκλησιές να διεξάγουν θρησκευτικές τελετές».

Παρά ταύτα, οι Τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν στον κ. Κρις Σπύρου  και αντιπροσωπεία 200ων περίπου Μελών της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, την είσοδο στην Τουρκία, προκειμένου να μεταβούν στην Αγια Σοφία και να τελέσουν Θεία Λειτουργία.  Ενώ ευρίσκοντο καθ΄οδόν προς την Κωνσταντινούπολη τους κινητοποιήθηκε ηλεκτρονικά η απαγόρευση από τον Ταγίπ Ερντογάν εισόδου τους στην Τουρκία. Η Θεία Λειτουργία είχε, τελικά, τελεστεί στα σύνορα, στην «αόρατη» Αγία Σοφία..,.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι η Υπηρεσία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος της Άγκυρας,  είχε κάνει προσφυγή το 2015, αναφέροντας ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.  Η συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι ιδιωτικός οργανισμός, που αρχικά το 2004 είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως τέμενος. Σε αυτές τις κινήσεις δεν ειχε βρει ανταπόκριση από την ηγεσία αλλά επέμεινε, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, που απέρριψε το αίτημά της. Στη συνέχεια ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και η τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.