Νέες απειλές Ερντογάν: Δε μειώνουμε τον στρατό στα Κατεχόμενα

Aγκυρα.- Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους τον συνόδευαν, αναφερόμενος στην Κύπρο και τα Κατεχόμενα ότι «μα λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως, δεν θα το μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεων μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Κύπρος απέχει μόλις λίγα ναυτικά μίλια από τα τουρκικά παράλια, εν αντιθέσει με την Ελλάδα. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη, όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Όμως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική μας ύπαρξη εκεί».

Αναφερόμενος στη επίλυση του Κυπριακού συμπλήρωσε ότι «δεν ακούν λόγια. Αν άκουγαν θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα και τι έκαναν; Εμείς είπαμε το ναι, εκείνοι όχι. Έβαλαν αυτούς στην ΕΕ».

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν γίνονται λίγες ώρες πριν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, την Τρίτη, κι ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξετάζει κατά πόσον υπάρχει προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που έχουν «παγώσει» εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταστήσει σαφές πως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι προαπαιτούμενο για την επίλυση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιωτικοί υπηρετούν στα Κατεχόμενα.