Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Μαλλιά για την “Βόρεια Μακεδονία”

Αθήνα.– Οι Εκδόσεις Ι. Σιδέρης θα παρουσιάσουν το νέο επίκαιρο βιβλίο του πρέσβη επί Τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά, με τίτλο:  “Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών”. Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου στην Στοά Βιβλίου.

Το έργο θα προλογήσουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Βουλευτής π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, , Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Επικεφαλής Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Μίλτος Κύρκος Ευρωβουλευτής, Χάρης Μπαμπούκης, Καθηγητής τ. Υπουργός και Kate Smith, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα. Συντονιστής, ο Παύλος Τσίμας .

Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι κατ΄ εξοχήν γνώστης των Βαλκανίων. Με το σύγχρονο Μακεδονικό ζήτημα ασχολείται συστηματικά και συνεχώς από το 1991.Το 1995, ήταν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Σκόπια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας .Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 Κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

Στο Δοκίμιο αυτό επισημαίνει ότι προϋπόθεση αναζήτησης λύσης στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα είναι η συνεννόηση . Κατακρίνει την έλλειψη ειλικρινούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή.Τα αποτελέσματά της ειδικά στο Μακεδονικό είναι ορατά. Στην αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών αναδεικνύει την θετική σημασία της erga omnes σύνθετης ονομασίας ‘’Βόρειος Μακεδονία” με συνταγματική μάλιστα αναθεώρηση. Ταυτόχρονα όμως εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» της . Η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την σαφήνεια τους.

Θεμελιώδες πρόβλημα είναι η διαφορετική ερμηνεία των συστατικών της Μακεδονικής ταυτότητας όρων ( γλώσσα ,ιθαγένεια/ υπηκοότητα / εθνικότητα) μεταξύ της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έτσι ενισχύονται τα ερωτηματικά για την βιωσιμότητα της Συμφωνίας και αποδυναμώνει την εμβέλεια της.