Επιμένει το ΔΝΤ στην περικοπή των συντάξεων

Κάθε παράθυρο ελπίδας για συναίνεση στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για περικοπή συντάξεων από 1/1/2019 έκλεισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση για αλλαγή της στάσης του Ταμείου.

Ενδεικτικό είναι ότι μιλώντας σε επενδυτές πριν λίγες ώρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό, εκφράζοντας την ελπίδα του για εξεύρεση εποικοδομητικής λύσης.

Όπως, όμως, ξεκαθάρισε ο Ράις η θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα των συντάξεων παραμένει σταθερή, θυμίζοντας ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.

Μάλιστα στα βασικά επιχειρήματα του Ταμείου ότι αποτελεί αναγκαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που βελτιώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Ασφαλιστικού, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει φιλικό προς την ανάπτυξη δημοσιονομικό μείγμα, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και άρα είναι αξιόπιστη.

Η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία όπως υπενθύμισε συμφωνήθηκαν το 2017, «θα στείλει στους επενδυτές το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» τόνισε.

Συμπλήρωσε δε ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ ο Ράις ανέφερε ακόμη πως κατά τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές Αρχές το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας των Ευρωπαίων, στην ατζέντα ήταν η παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων του 2018 και η προετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2019 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ήταν άτυπη επίσκεψη του προσωπικού -καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα του Ταμείου σε ισχύ- για να καταλάβουμε τις δημοσιονομικές εξελίξεις, τόνισε για να συμπληρώσει ότι δεν θα υπάρξει επίσημη έκθεση.

«Ήταν μια επίσκεψη που αποσκοπούσε στο να ενημερωθούμε για τα νεώτερα δημοσιονομικά στοιχεία» είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκαθαρίζοντας πως η αξιολόγηση αφορούσε στην μεταπρογραμματική επιτήρηση της ευρωζώνης και όχι του ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ είπε ότι αυτές περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του άρθρου 4, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ράις, «διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο».

Η επόμενη έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί, όπως ανέφερε, στις αρχές του 2019.

πηγή:in.gr