Ιστορικό συναπάντημα ελληνικής και σερβικής παροικίας στο Σίδνεϊ

Σίδνεϊ.- Η ελληνική και σερβική κοινότητα του Σίδνεϊ ανταμώνουν και φέτος για να γιορτάσουν έναν ισχυρό δεσμό φιλίας που γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια και πλέον έχει εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1994 από μια μικρή σερβική ορθόδοξη Ενορία των δυτικών προαστίων, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξη που προσέφεραν Έλληνες, Κύπριοι και μέλη της ελληνικής Διασποράς στους καταδιωγμένους Σέρβους από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που επλήγησαν από τον πόλεμο.

Όπως κάθε Σεπτέμβριο, έτσι και φέτος, η εκδήλωση που αποτίει φόρο τιμής σε αυτή τη σχέση, πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Ενορίας-Σχολικής Κοινότητας Αγίου Αρχιδιακόνου Στεφάνου, στο προάστιο Plumpton/Rooty Hill.

Συγκεκριμένα, οι εορτασμοί για την 25η Ελληνοσερβική Ορθόδοξη Πολιτιστική Ημέρα Φιλίας θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας με Θεία Λειτουργία στις 9πμ. στον Σερβικό Ορθόδοξο Ναό Αγίου Στεφάνου, 259 Hyatts Road.

Κατόπιν, οι παρευρισκόμενοι θα μεταβούν στην Ενοριακή αίθουσα, παραπλεύρως του ναού, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλία γευμάτων και ποτών που θα διατίθενται προς πώληση από τις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Μεταξύ 12.30μμ και 6.30μμ. θα εμφανιστούν επί σκηνής ντόπια μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της ελληνικής και σερβικής παροικίας καθώς και άλλων ορθόδοξων κοινοτήτων. Ο χώρος αναμένεται να γεμίσει με παραδοσιακούς σερβικούς ήχους και χορούς από περιοχές όπως Πσίνια, Βοϊβοδίνα, Σουμάντια, Ράσκα και Μετόχια, ενώ θα αναδειχθεί επίσης η ελληνική πολιτιστική παράδοση των περιοχών της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, νησιών του Αιγαίου, αλλά επίσης της Κύπρου και του Πόντου.

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν και πλήθος εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, εκκλησιαστικών αρχών και διπλωματικών σωμάτων.
Κόστος γενικής εισόδου: $15

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους διοργάνωσης, καλώντας στα τηλέφωνα 0402 052 990 και 0414 714 807 κατά τις απογευματινές ώρες.