Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Νέα Υόρκη

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – που θα προσφωνήσει την 73η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης το απόγευμα της Παρασκευής –  περιλαμβάνει συναντήσεις και δραστηριότητες εντός και εκτός του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές.

Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Ειρήνη – Νέλσον Μαντέλα και το βράδυ θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος Τραμπ προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που λαμβάνουν μέρος στη Γ.Σ. του.  Ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει το πρωί στο καλωσόρισμα των επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τον Γενικό Γραμματέα και αργότερα στο γεύμα. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με το ΓΓ του ΟΗΕ έχει οριστεί για το απόγευμα της Πέμπτης. Ενδέχεται επίσης να έχει μία διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, η έμφαση στις δραστηριότητες του πρωθυπουργού εκτός ΟΗΕ θα εστιαστεί σε επαφές με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, όπως η Bank of America, η Μεριλ Λιντς, Morgan Stanley κ.α., συμμετέχοντας σε πρωινά και γεύματα εργασίας και εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων.

«Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και οι επαφές τους δίνουν συνέχει στην προβολή που δόθηκε στην αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ με συμμετοχή μεγάλων και γνωστών εταιρειών και την στήριξη από τις ΗΠΑ που δίδει ένα θετικό για την Ελλάδα μήνυμα προς τις αγορές και για τις μεταρρυθμίσεις και για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Θα συμμετάσχει επίσης στις 5 το απόγευμα της Τρίτης στη ετήσια σύνοδο του οργανισμού Concordia.

Στις επαφές του πρωθυπουργού αναμένεται να συμπεριληφθούν και Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμή του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς θα εκπροσωπήσει τη χώρα στις περισσότερες υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης κι έχει ένα βαρύ πρόγραμμα διμερών επαφών.

Την Κυριακή θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στις διμερείς συναντήσεις συμπεριλαμβάνονται αυτές με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, του Ομάν, του Μαρόκου, του Αζερμπαϊτζάν,  της Ιορδανίας, του Λιβάνου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,, του Ισημερινού, της Αλβανίας, του Καζακστάν, της Αρμενίας, της Αιγύπτου, του Περού, της Κούβας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γεωργίας και των Φιλιππίνων). Θα έχει επίσης συνάντηση με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων και διεθνείς αξιωματούχους.

Στις πολυμερείς συνόδους, συμπεριλαμβάνεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου (την Παρασκευή) και η τετραμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Κροατίας – Ρουμανίας, την Τετάρτη.

Την Πέμπτη θα λάβει χώρα η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ελληνικής πρωτοβουλίας «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», ενώ την ίδια μέρα ο κ. Κοτζιάς θα είναι κεντρικός ομιλητής στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο για την Εξωτερική Πολιτική (Council on Foreign Relations).

Θα συμμετάσχει τέλος στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, στο Διατλαντικό Δείπνο υπουργών Εξωτερικών, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του προέδρου Τραμπ για τα ναρκωτικά και στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

πηγή:Greeknewsonline.com

ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST: Αν είναι σωστές οι πληροφορίες της Greek News, σε ό,τι αφορά τις επαφές του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με την ομογένεια της Νέας Υόρκης, σ αυτές συμπεριλαμβάνονται <Ελληνοαμερικανοί επενδυτές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμή του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας>.

Δηλαδή,πάλι θα έχουμε παρουσία συγκεκριμένων ομογενειακών παραγόντων (με πρόσκληση του Προξενείου ασφαλώς) προκειμένου να “υποδεχθούν” τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Υπουργό επί των Εξωτερικών. Να υποθέσουμε ότι ανάμεσα σ΄αυτούς θα συμπεριληφθούν και εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Οργανώσεων;

Δεν αναμένουμε απάντηση. Απλά θέτουμε το ερώτημα, μέχρι πότε κάποιοι Έλληνες πρωθυπουργοί θα αγνοούν τους Ελληνο-Αμερικανούς και θα περιορίζονται να βλέπουν κάποιους ελάχιστους παράγοντες, επιλεγμένους (εξυπακούεται με ποια κριτήρια) από το Προξενείο σε κλειστό χώρο;