Συνάντηση Γκουτέρες -Τσίπρα στον ΟΗΕ

Νέα Υόρκη.- H συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ονομασία, το μεταναστευτικό και το κυπριακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην πολυμέρεια και στα Ηνωμένα Έθνη.

«Συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία για το όνομα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα τύχει υποστήριξης και στις δύο χώρες. Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε ότι η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης το κυπριακό ζήτημα και τη μετανάστευση.

Απόψε στις 12:30 (19:30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα απευθύνει ομιλία στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Με τη σημερινή ομιλία του, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Με τη συνάντηση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ολοκλήρωσε το πρόγραμμα συναντήσεών του, στο πλαίσιο των εργασιών της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μελών του Φόρουμ πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο περιθώριο της υπουργικής εβδομάδας. Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και τη φετινή χρονιά, καθώς πέραν της Ελλάδας, το Περού, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ιράν, η Αρμενία και ασφαλώς η προεδρεύουσα Βολιβία εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο.

Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων υπήρξε η βούληση όλων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μηχανισμών για την προώθηση των δραστηριοτήτων του φόρουμ. Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν όπως εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ τους, στο πλαίσιο της UNESCO, με βασική προτεραιότητα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών αγαθών. H παρούσα προεδρία θα διοργανώσει, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου στη Βολιβία, το ακαδημαϊκό φόρουμ σε συνέχεια της αντίστοιχης συνάντησης του Απριλίου 2017 στην Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ τοποθετήθηκαν ιδιαίτερα θετικά για την πορεία που έχει λάβει η πρωτοβουλία αυτή, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία που συνεπάγεται για την προώθηση του διαλόγου και της καλύτερης κατανόησης των σύγχρονων προκλήσεων μέσα από το ιστορικό βάθος των αρχαίων πολιτισμών. Δεν παρέλειψαν δε, να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την από κοινού με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ γι να προχωρήσουν στη δημιουργία του φόρουμ, αλλά και για τη καταλυτική συμβολή του στην οργάνωση των εργασιών του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Καζακστάν, την Αρμενία, το Ομάν και το Μαρόκο. Βασικό αντικείμενο των επαφών του αποτέλεσε η διερεύνηση τρόπων για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες αυτές, καθώς και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα Βαλκάνια. Οι συνομιλητές του κ. Κοτζιά χαιρέτησαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων. Επιπλέον, συμφωνήθηκε όπως η επόμενη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου και Αρμενίας λάβει χώρα στην Αθήνα, πιθανώς τον προσεχή Ιανουάριο.

Περαιτέρω, ο Νίκος Κοτζιάς είχε γεύμα εργασίας με τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι, εστιάζοντας σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και στις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.