Χωρίς το μέτρο περικοπής των συντάξεων και χωρίς αντίμετρα ο προϋπολογισμός;

Αθήνα.- Χωρίς το μέτρο περικοπής των συντάξεων και χωρίς αντίμετρα θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές.

Πρόθεση της Αθήνας είναι να περιλάβει στο σχέδιο μόνον τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και επιδόματα που έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει «σημαντική σύγκλιση» ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και στην Κομισιόν.

Δημοσίως πάντως η Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρηθούν. Η διαρροή από το κυβερνητικό στρατόπεδο έγινε βράδυ Παρασκευής λίγη ώρα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Γενική Συνέλευση και δύο ημέρες πριν ανοίξουν ξανά οι αγορές.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε πως στο σχέδιο που θα υποβληθεί θα επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Διευκρίνισε πάντως πως το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά η διεργασία που θα γίνει στους κόλπους της Κομισιόν και οι απαντήσεις που θα λάβει η Ελλάδα έως ότου να καταθέσει το τελικό σχέδιο το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ είναι σαφώς μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τα αντίμετρα που είχαν νομοθετηθεί ή εξαγγελθεί προηγουμένως, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους θεσμούς για διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Πηγή:skai.gr/Φωτογραφία: Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)