Προετοιμασίες Αθήνας-Λευκωσίας για τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας

Ο παγκόσμιος εορτασμός της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου 2019, η εξάπλωση και ενδυνάμωση του φιλελληνισμού και οι επερχόμενες δράσεις των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας – Κύπρου με Αίγυπτο και Αρμενία ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν στην επίσημη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν στη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ,  και ο προεδρικός επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου.

Με τον ομόλογό μου κ. Φωτίου, αποφασίσαμε να αρχίσουμε από τώρα, με τη βοήθεια των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, την προετοιμασία για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, σε όλα τα κράτη όπου έχουμε έστω και τη μικρότερη ελληνική ομογενειακή κοινότητα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κουίκ και επισήμανε: «Είπαμε, μάλιστα, ότι χρήσιμο θα ήταν με τη βοήθεια των διπλωματικών μας αρχών, να γίνουν εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό ακόμα και σε χώρες όπου δεν έχουμε Διασπορά και όπου εκεί μπορούμε να “απλώσουμε” το πνεύμα του Φιλελληνισμού. Σκεφθήκαμε ότι στις 9 Φεβρουαρίου θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μια μεγάλη εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα στην Αθήνα, προτείνοντας να τεθεί υπό την αιγίδα των Προέδρων των δύο Δημοκρατιών κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη».

«Οι ομογενείς μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των σχέσεων των πατρίδων μας με άλλες τρίτες χώρες. Μας βοηθούν πάρα πολύ οι οδηγίες των υπουργών Εξωτερικών – και σε ο,τι αφορά εμένα προσωπικά του υπουργού μου, Νίκου Κοτζιά – που έχουν ανοικτή γραμμή απικοινωνίας, στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας τους» δήλωσε ο κ. Κουίκ μετά τη συνάντηση με τον Φώτη Φωτίου.