Επικεφαλής Διεθνούς Αμνηστίας στον ΣΚΑΪ: Αποτρόπαιες συνθήκες στην Μόρια

Λέσβος.- Συγκλονισμένος από τις «αποτρόπαιες» συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού, λέγοντας πως η δομή στην Λέσβο είναι χίλιες φορές χειρότερη από πολύ μεγαλύτερο κέντρο στην Κένυα.

Ο κ. Ναϊντού αναφέρθηκε στα προβλήματα ασφαλείας, ειδικά για τα γυναικόπαιδα, σημειώνοντας πως μητέρας του είπαν ότι τα παιδιά τους είναι ευάλωτα στον καταυλισμό.

Κατά την επίσκεψή του έγινε αποδέκτης καταγγελιών για βιασμούς, κακοποιήσεις και απόπειρες αυτοκτονίας, ακόμα και μικρών παιδιών.

Τόνισε πως σχεδόν όλοι πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζεται να περιμένουν τέσσερις ώρες στην ουρά για κάθε γεύμα – δηλαδή 12 ώρες αθροιστικά κάθε μέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, προσέθεσε, κάποιες οικογένειες μένουν νηστικές καθώς έως ότου να έλθει η σειρά τους τα τρόφιμα έχουν τελειώσει.

«Ήταν σοκαριστικό για εμένα να δω ότι αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη», είπε.

Ερωτηθείς εάν η Μόρια είναι το χειρότερο κέντρο φιλοξενίας στην Ευρώπη, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική.

Είπε πως πριν λίγο καιρό επισκέφτηκε τον καταυλισμό Κακούμα στην Κένυα, όπου φιλοξενούνται 300.000 άτομα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο [Κακούμα] είναι χίλιες φορές καλύτερος από αυτό που είδα στην Μόρια».

Πηγή: skai.gr