Ψυχρολουσία από Βερολίνο: «Εικασίες» τα δημοσιεύματα περί μη περικοπής των συντάξεων

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στα ευρωπαϊκά όργανα ως αρμόδια για θέματα του ελληνικού προϋπολογισμού. Η καγκελαρία δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ότι η Ανγκελα Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα.

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αρνείται να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην γραπτή απάντηση: «Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου». Πέραν αυτού ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει όμως ότι «στο πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ. Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτηρίζει «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων. Την απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να τη λάβει η γερμανική κυβέρνηση αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup. Πέραν αυτού, για δύο βασικούς λόγους είναι ακόμη πολύ νωρίς για την όποια συζήτηση γύρω από τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 και συνεπώς για το θέμα των συντάξεων.

Αρμοδιότητα του Eurogroup και της Κομισιόν

Πρώτον, διότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup δεν συζητήθηκε καν το ζήτημα. Αυτό θα προκύψει στην επόμενη συνεδρίαση και εφόσον οι θεσμοί έχουν καταθέσει την έκθεσή τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης «όπως άλλωστε αυτό ισχύει και για κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης που ήταν σε πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, στη βάση αυτής της έκθεσης θα γίνει η συζήτηση στο Eurogroup για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αν πετυχαίνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς όπως επίσης και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.

Πέραν αυτού, η συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι για ακόμη ένα λόγο άστοχη. Εκτός από την απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται και ο έλεγχος του σχεδίου του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους από την Κομισιόν. Όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού 2019. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει η Κομισιόν να αποφασίσει κατά πόσο το σχέδιο είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται πριν το Δεκέμβριο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου για τις συντάξεις.

Πηγή: DW/ iefimerida.gr