Στο «κόκκινο» τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα -Εφτασαν στο 4,65%!

Εντείνονται οι πιέσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ οξύνεται η κρίση στην Ιταλία.

Η επιδείνωση στο κόστος δανεισμού αντανακλάται στο περιθώριο των δεκαετών ομολόγων, το οποίο ξεπέρασε για μία ακόμη φορά το 4%.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε σήμερα στο 4,65%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που διαπραγματευόταν στο τέλος Αυγούστου. Στη γειτονική Ιταλία, το 10ετές ομόλογο καταγράφει την υψηλότερη απόδοσή του το 2014, αγγίζοντας το 3,6%.

Στην ΗΔΑΤ, το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πωλησης και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,66% από 4,52% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η απόδοση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,53% να διαμορφωθεί στο 4,31% από 3,97% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1483 δολ. από το επίπεδο των 1,1524 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η εμμονή της ιταλικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019 αποτελεί τη βασική πηγή πιέσεων για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να κλιμακώνει την αντιπαράθεση της με την Ε.Ε., γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια στην επενδυτική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα ο M. Σαλβίνι σε κοινή συνέντευξη με την Μαρί Λεπέν χαρακτήρισε τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί εχθρούς της Ευρώπης.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,158%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,208%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,267%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,318% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1478 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ