Στον Καλογρίτσα τμήμα του δρόμου Πάτρα – Πύργος με απόφαση Σπίρτζη

Στην κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών, συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα, κατακυρώνεται με απόφαση του υπουργού υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, η εργολαβία για το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, από τα Δουναίικα έως τον Πύργο.

Ο υπουργός υποδομών υπέγραψε την σχετική απόφαση μετά από την απόρριψη ένστασης που υπέβαλε ο δεύτερος μειοδότης, η κυπριακή εταιρεία Cyfield Development. Σύμφωνα με την ένσταση, η προσφορά των εταιρειών του Χρήστου Καλογρίτσα ήταν αθέμιτη διότι ήταν “υπερβολικά χαμηλή σε σχέση με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου και μάλιστα κάτω του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής του”.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του υπουργείου υποδομών έκανε δεκτές τις εξηγήσεις που υπέβαλε η κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα σχετικά με τις υψηλές εκπτώσεις, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων πως “η ενιστάμενη προσφέρει ποσοστά έκπτωσης παραπλήσια με τα αντίστοιχα ποσοστά έκπτωσης του μειοδότη”.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του τμήματος Δουναίικα – Πύργος, μήκους 8 χιλιομέτρων, ανήλθε σε 67,2 εκατομμύρια ευρώ, με τις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα να προσφέρουν έκπτωση ύψους 53%.

Πλέον, μετά την ανάθεση του τμήματος στην κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα, η συνολική δαπάνη του έργου μαζί με το ΦΠΑ ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι από ποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ο όμιλος Καλογρίτσα, δεδομένου πως έχει δανεισμό κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ από την τράπεζα Αττικής, η οποία στις αρχές του 2017 απείλησε να τον θέσει σε καθεστώς εποπτείας. Η τράπεζα μάλιστα έχει διαμηνύσει στην οικογένεια Καλογρίτσα πως δεν προτίθεται να εκδώσει για λογαριασμό της νέες εγγυητικές επιστολές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είναι κουμπάρος του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα, Γιάννη, στην κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών, αναμένεται να κατακυρωθεί και το τέταρτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, από την Κυλλήνη έως τη Βάρδα. Ο υπουργός υποδομών υποστήριξε πως ο όμιλος Καλογρίτσα έχει αιτιολογήσει τις υψηλές εκπτώσεις που έχει προσφέρει, οι οποίες υπερβαίνουν το 50%, για το τέταρτο τμήμα.

Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού υποδομών, ο οποίος είχε εκτιμήσει πως τα έργα στον αυτοκινητόδρομο θα είχαν ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Είναι ενδεικτικό πως τέσσερις φορές η αναθέτουσα αρχή έχει ζητήσει από τους συμμετέχοντες να παρατείνουν τις οικονομικές τους προσφορές και κατ’επέκταση τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής.

Πηγή: skai.gr