Οι τάσεις στις αγορές επαγγελματικών ακινήτων στην Αθήνα

Αθήνα.- Τις τάσεις στις αγορές επαγγελματικών ακινήτων στην Αθήνα εξετάζει ειδική μελέτη της ΔΑΝΟΣ / BNP PARIBAS REAL ESTATE. Ειδικότερα για τις επιμέρους αγορές επισημαίνονται τα εξής:

Γραφειακοί Χώροι

Ο τομέας των γραφείων γενικά έχει σταθεροποιηθεί. Οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται μεταξύ 8 € και 19 €/τ.μ. με λίγες εξαιρέσεις. Στα σημεία μεγάλης προβολής όπως είναι η Βασιλίσσης Σοφίας και η πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας, η Λ. Κηφισίας, αλλά και η Συγγρού, παρατηρείται έλλειψη διαθεσιμότητας σύγχρονων γραφειακών χώρων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική αύξηση μισθωτικών αξιών. Οι αποδόσεις παραμένουν μεταξύ 7,5% και 9%, σύμφωνα και με συναλλαγές που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2018. Συνολικά και το 2018, τα επίπεδα ενοικίασης ακολουθούν τη γενική οικονομική τάση και αναμένεται να αυξηθούν μαζί με την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας. Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας τα συνολικά αποθέματα γραφείων υψηλών προδιαγραφών είναι περίπου 2 εκατ. τ.μ., κυρίως συγκεντρωμένα στον Βορρά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ενοικίασης μετά την πιστωτική κρίση το 2008, οδήγησε σε μετεγκαταστάσεις σε πιο σύγχρονους γραφειακούς χώρους (Grade Α και Β) και προνομιακά σημεία έγιναν πιο προσιτά.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων δημιούργησε αύξηση της ζήτησης για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους σε σημεία πρώτης προβολής και υπερβολική προσφορά γραφειακών χώρων σε δευτερεύουσες περιοχές, όπου ζητείται και αναβάθμιση των χώρων με αντάλλαγμα περίοδο χωρίς μίσθωμα (rent free period), σε περίπτωση που την επένδυση αναλαμβάνει ο μισθωτής.

Ως εκ τούτου, υπάρχει μικρή προσφορά και υψηλή ζήτηση για γραφεία υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά σε προνομιακές τοποθεσίες, ενώ από την άλλη υπάρχει μεγάλη προσφορά και σχεδόν μηδενική ζήτηση για γραφεία χαμηλότερων προδιαγραφών (Grade C και D).

Εμπορικά Καταστήματα

Η ζήτηση των μεγάλων ελληνικών & πολυεθνικών εμπορικών εταιρειών αυξήθηκε κυρίως στις κύριες αγορές. Στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικά στην οδό Ερμού, η μεγάλη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα τη μίσθωση καταστήματος με μηνιαίο μίσθωμα 408 €/τ.μ. και σε άλλη περίπτωση 246 €/τ.μ., ενώ επίσης αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει πλέον για τη μίσθωση καταστημάτων στην περιοχή κοντά στην Ομόνοια, με νέες αφίξεις προσεχώς των Galerie De Beaute & Tiger, συμπληρώνοντας την παρουσία των Ζara, H&M, Sfera, Hondos Center, Zackret, NYX και Calzedonia. Τα ενοίκια παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στις κύριες αγορές (με παράλληλη επανεμφάνιση του αέρα), ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα στις δευτερεύουσες αγορές. Το ποσοστό των κενών καταστημάτων στις κύριες αγορές και στα εμπορικά κέντρα εξακολουθεί να βαίνει μειούμενο (μηδενικό στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως η Ερμού και  Μεταξά στην Γλυφάδα). Οι αποδόσεις στην Ερμού κυμαίνονται μεταξύ 6,5% και 6,75%, ενώ στις υπόλοιπες κύριες αγορές κυμαίνονται μεταξύ 7% και 7,5%.

Αποθηκευτικοί & Βιομηχανικοί Χώροι

Η αγορά χαρακτηρίζεται από αυξημένη δραστηριότητα, με αρκετές νέες συμφωνίες μίσθωσης να υλοποιούνται. Η σταθεροποίηση της απορρόφησης των χώρων logistics, η ανυπαρξία νέας προσφοράς, αλλά και η βελτίωση των παραμέτρων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, όπως η επέκταση του E-Commerce και η ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχουν δείξει και εδώ σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις των μισθωμάτων στο καλό και σύγχρονο προϊόν.

Τα ενοίκια κυμαίνονται στα 2,50 €/τ.μ./μήνα για βιομηχανική χρήση στην Αθήνα και 3-4 €/τ.μ./μήνα για την εφοδιαστική και αναμένεται να παραμείνουν σταθερά. Υπάρχει και αρκετή ζήτηση για αγορά μισθωμένων χώρων της αντίστοιχης κατηγορίας, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 9,5% έως 11%.

πηγή:in.gr/

Φωτογραφία:Κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της οδού ερμού την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) (File: EV_GK_211215_KINHSH_ERMOU1.jpg )