Πέρασε με 80 ψήφους το πρώτο βήμα της συνταγματικής αναθεώρησης

Πέρασε την πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ογδόντα βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ, ανάμεσά τους και οκτώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO).

Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης. Δύο από τους βουλευτές του VMRO που τάχθηκαν υπέρ ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και βγήκαν για να ψηφίσουν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Αρχικά η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά και στη συνέχεια το VMRO ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας ονομαστικά.

Νωρίτερα η εθνικιστική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει απόπειρες χρηματισμού βουλευτών του της έως και με 2 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση απέρριψε τις καταγγελίες και έχει απειλήσει με μηνύσεις.

Το αποτέλεσμα χαιρέτισε, στην γλώσσα της FYROM, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι τα Σκόπια είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην διατλαντική κοινότητα.

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες.

Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Το προτεινόμενο κείμενο πρέπει να κατατεθεί εντός 15 ημερών. Η τρίτη ψηφοφορία, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η ελληνική Κυβέρνηση

Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μετά την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει με ανάρτησή στο twitter και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ Κατρούγκαλος.

Αλ. Τσίπρας: «Συγχαρητήρια φίλε Ζόραν»

Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ανάρτηση του πρωθυπουργού: «Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ» έγραψε. «Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή επιτυχία μας. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για τους λαούς μας».

Ο Πάνος Καμμένος υιοθετεί τις καταγγελίες για χρηματισμό

Πιστός στη γραμμή του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος δείχνει να συμφωνεί με τις καταγγελίες της σκοπιανής αντιπολίτευσης για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών προκειμένου να στηρίξουν τη συμφωνία.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε στο Twitter αργά το βράδυ, την ώρα που η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ είχε παγώσει.

Αναφερόταν προφανώς στις καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου VMRO για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών του με ποσά μέχρι δύο εκατ. ευρώ.