«Ο Πολιχνίτος του 20ού αιώνα»

https://neoskosmos.com/el/201814/o-polichnitos-tou-20ou-aiona/ 

Tην Κυριακή 21/10/18 στις 19.00μμ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος

“Ο Πολιχνίτος του 20ού αιώνα” των Κουκούλα Κυριάκου και Μακρή Τάσου, η οποία έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ με την υποστήριξη του Δήμου Λέσβου και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων. Στην εκδήλωση συμμετείχε μεγάλος αριθμός Πολιχνιατών, καθώς επίσης και πολλοί Λέσβιοι συμπατριώτες μας που κατοικούν στην Αθήνα και άλλες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και αρκετοί Πανεπιστημιακοί που ασχολούνται με την ιστορία και την παράδοση του λαού και της χώρας μας, καθώς επίσης και επιφανείς επιχειρηματίες λεσβιακής καταγωγής.

Το δίγλωσσο βιβλίο- λεύκωμα που σχολιάζει την ιστορία του Πολιχνίτου τον 20ό αιώνα μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα παρουσίασαν η κ. Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, η κ. Κατερίνη, Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και ο κ. Μιχαηλάρης, Ιστορικός Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε αναλάβει ο Δημοσιογράφος του ΑΠΕ, Χρήστος Καλουντζόγλου. Καθένας από τους παρουσιαστές τόνισε την αξία του λευκώματος από τη δική του επιστημονική σκοπιά. Η κ. Πολυμέρου- Καμηλάκη, αναφέρθηκε στον άοκνο αγώνα του Κυριάκου Κουκούλα για τη συλλογή του φωτογραφικού υλικού, το πείσμα και την υπομονή του. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις κειμενολεζάντες του κ. Μακρή Τάσου, τις οποίες χαρακτήρισε ιδιαίτερα εύστοχες. Ενώ, όπως τόνισε “οι Λέσβιοι και δη οι Πολιχνιάτες οφείλουν ένα ευχαριστώ στους δημιουργούς για το σπουδαίο έργο που αφήνουν πίσω τους”. Η κ. Κατερίνη, αρχιτέκτων και η ίδια, τόνισε την ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονική των κτιρίων του Πολιχνίτου και εξήρε τη μοναδική τους ομορφιά.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλάρης απο την πλευρά του ιστορικού, αναφέρθηκε στη συμβολή του λευκώματος στην ιστορική έρευνα του μέλλοντος. Ακολούθησε, σύντομη ομιλία του κ. Μακρή και του κ. Κουκούλα, που ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία του λευκώματος με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά και όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ εκφώνησε τον λόγο, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Κόκκινου, που δεν μπόρεσε να παραστεί. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου «ΜΥΘΟΣ», που αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία του υλικού που διέσωσαν και παρέδωσαν στις νέες γενιές οι συγγραφείς του έργου, καθώς και στις νέες πρωτοβουλίες της εταιρίας.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με αντικείμενο τη διάσωση της παράδοσης, αλλά και τη σχέση του παρελθόντος με το μέλλον με σεβασμό στην ιστορία του νησιού μας και του Πολιχνίτου. Στο τέλος της εκδήλωσης η συζήτηση συνεχίστηκε στο φουαγιέ με τη συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων της Λέσβου όπως λαδοτύρι, αμυγδαλωτά και ούζο, προσφορά της οικογένειας Βαρβαγιάννη, που μας ξύπνησαν μνήμες και γεύσεις της γλυκιάς μας Λέσβου.