ΓΝΩΜΗ: Η σιωπή της συνενοχής και της …μαϊμούς!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ανατρέχοντας στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, αναζητήσαμε  την ερμηνεία  της λέξεως «μαϊμού». Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων ερμηνειών: «οτιδήποτε πλαστό εμφανίζεται με δόλιο τρόπο» (σελ.1042). Η έννοια αυτή –ανάμεσα σε πολλές άλλες- φωτογραφίζει την πραγματικότητα  σε ό,τι αφορά το Κράτος των Σκοπίων, «το Δεύτερο Μέρος», όνομα με το οποίο και έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη το 1993, η αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία,  «Διοικητική Περιφέρεια της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αιτία της ετυμολογικής αναζήτησής μας,  η απόδοση του όρου «μαϊμού» στο Κράτος των Σκοπίων από τον ελληνοαμερικανό πολιτικό ηγέτη κ. Κρις Σπύρου. Χαρακτηριστική η φράση του:  «μαϊμού, όνομα, μαϊμού, δημοψήφισμα, μαϊμού αποτέλεσμα».

Είναι συγκλονιστική η αποκάλυψη ότι  τα Σκόπια έχουν γίνει δεκτά στον ΟΗΕ «χωρίς όνομα»!  Την ώρα που όλοι συνηθίσαμε να τους ακούμε να αυτοπροσδιορίζονται  ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και μεις αυθαίρετα να τους λέμε FYROM, αποκαλύπτεται ότι όνομα -μόνιμο, προσωρινό ή όπως αλλιώς, που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία- δεν έλαβαν ποτέ από τον ΟΗΕ τα Σκόπια! Αντίθετα, τρείς φορές η ΕΕ και μία τα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν Κράτος με όνομα που να εμπεριέχει την ελληνική λέξη Μακεδονία. Και είναι καταλυτική η αποκάλυψη ότι  «με δόλιο τρόπο, πλαστό» ο Κίρο Γκλιγκόροφ αυτό-ονόμασε την αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία διοικητική Περιφέρεια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Και είναι εξωφρενικό ότι 193 χώρες έπεσαν στην παγίδα του Σκοπιανού Προέδρου πως δήθεν το Κράτος του ονομάστηκε το 1993 από τον ΟΗΕ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Το πέτυχε με δόλιο τρόπο και με δόλιο τρόπο επί 25 χρόνια προσπαθούν τα Σκόπια να πείσουν  την ανθρωπότητα  για κάτι που δεν είναι

Μερίδιο ευθύνης γι αυτό έχει και η Ελλάδα, διαδίδοντας η κυβέρνησή της το 1993, για τους δικούς της λόγους, πως τα Σκόπια μπήκαν , δήθεν, στον ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κάτι που επίσης ήταν ψευδές.

Όλα αυτά –και πολλά άλλα εξ ίσου σημαντικά για το εθνικό αυτό θέμα- έχει αποκαλύψει τους τελευταίους μήνες με ομιλίες και συνεντεύξεις του, ο κ. Κρις Σπύρου. Όπως και ότι με το Κράτος που φέρει το όνομα «το Δεύτερο Μέρος»,  και όχι με την “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, συμφώνησαν τα Ηνωμένα Έθνη στις Πρέσπες, να βαφτίσουν τα Σκόπια «Δημοκρατία  Βόρειας Μακεδονίας», με κουμπάρο τον Μάθιου Νϊμιτς.  Άλλωστε, ως εκπρόσωπος του «Δεύτερου Μέρους» υπέγραψε ο κ. Ντιμιτρόφ. Και όχι ως υπουργός Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως ψευδώς αφήνεται να εννοηθεί στο ερώτημα με το οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν οι Σκοπιανοί στο Δημοψήφισμα-μαϊμού, αφού, όπως αποκάλυψε ο Κρις Σπύρου, συμφωνία μεταξύ «Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Δημοκρατίας της Ελλάδος», ουδέποτε και από κανέναν υπογράφτηκε!

Προκύπτει αβίαστα, έτσι, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ που παραχωρούν, και δη με “συμφωνία” το όνομα Μακεδονία, στα Σκόπια.  Και είναι η πρώτη φορά που στήνεται ανεξάρτητο Κράτος με το όνομα Μακεδονία, στα βόρεια σύνορά μας, που δεν είναι ελληνικό!  Αυτό ήταν, άλλωστε το «ώριμο αίτημα της Αριστεράς”, η επίλυση, δηλαδή, του “Μακεδονικού ζητήματος” , ήδη από το 1934!

Στην συνταρακτική αυτή αποκάλυψη, του κ. Κρις Σπύρου,  για το Κράτος, το όνομα αυτού και το Δημοψήφισμα μαϊμού , δεν αντέδρασε το Υπουργείο Εξωτερικών. Ούτε το Μέγαρο Μαξίμου. Μήτε τα Σκόπια.  Δια της ενόχου σιωπής,  προσπαθούν να περάσουν στα «μουλωχτά» το όλο θέμα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».  Κάτι που, άλλωστε, επιθυμούν (μη αποκρύπτοντας πλέον την ενεργό εμπλοκή τους) και οι δορυφορούμενες  χώρες, ΗΠΑ και Γερμανία, για τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους.

Στο βωμό “των βάσεων”,  θυσιάζουν όλοι εν χορώ Μεγαλέξανδρους και …γοργόνες!

Το ερώτημα, ωστόσο είναι τούτο: Θα τα καταφέρουν, μέχρι το τέλος;  Θα περάσουν, δηλαδή, τη συμφωνία-μαϊμού από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνο όργανο που μπορεί να αποφασίζει για την αναγνώριση και  το όνομα με το οποίο εντάσσεται ένα ανεξάρτητο Κράτος στον Οργανισμό; Ή οι όποιες “μανούβρες” των δύο πρωθυπουργών και όψιμων φίλων,   θα σκοντάψουν στο πανίσχυρο veto ενός ή και περισσοτέρων εκ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Ο κ. Κρις Σπύρου, π. Γερουσιαστής, π. Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χαμσάιρ, π. Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία και Πρόεδρος των εκλεκτόρων που ανέδειξαν Πρόεδρο της Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον, είναι αισιόδοξος: “Aν η «Συμφωνία των Πρεσπών» φθάσει στα Ηνωμένα Έθνη”, [είπε ο κ. Σπύρου στην τηλεόραση του Skai και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», των Γιάννη Ντσούνο και  Χρήστου Κούτρα] «η ελληνοαμερικανική κοινότητα θα οργανωθεί περισσότερο αποφασιστικά από ό,τι το 1978, όταν ο Τζίμι Κάρτερ είχε παραβεί την υπόσχεσή του στους ελληνοαμερικανούς να μην προχωρήσει στην άρση του εμπάργκο κατά της Τουρκίας”. Και υπενθύμισε ότι “…τότε είχαν συγκεντρωθεί 40.000 ελληνοαμερικανοί έξω από το Λευκό Οίκο και απαιτήθηκαν επτά ψηφοφορίες στο Κογκρέσο, για να περάσει τελικά η άρση του εμπάργκο με μία μόνον, ψήφο διαφορά” !