Eurogroup: Εξετάζουμε συντάξεις και κοινωνικά μέτρα – Προϋπόθεση τo 3,5%

Το αν και κατά πόσο υπάρχει χώρος για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα και την εφαρμογή των εξαγγελιών των υπολοίπων κοινωνικών μέτρων «είναι υπό συζήτηση», επεσήμαναν από τις Βρυξέλλες, ο Μάριο Σεντένο, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

«Δεν συζητήσαμε την Ελλάδα σήμερα», είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση του Real.gr

«Οι θεσμοί συζητούν για τον προϋπολογισμό και αξιολογούν ακριβώς πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει”, επεσήμανε.

Διευκρίνισε ότι δε ότι ως χώρος ορίζεται «ό,τι είναι πάνω από το 3,5% του στόχου για το 2019», τονίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι υπό συζήτηση».

Σημείωσε όμως ότι «αυτό που πρέπει να μπει στην τελική μορφή του προϋπολογισμού είναι το τι θα γίνει με το χώρο αυτό» και «αυτό είναι ακόμα υπό συζήτηση».

Από την πλευρά του ο Επιτρόπος Μοσκοβισί τόνισε ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου έστειλε επιστολή με παρατηρήσεις «σε 6 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι «δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη παρατήρηση για τον προϋπολογισμό και αυτό είναι θετικό».

Επανέλαβε δε ότι «προϋπόθεση για όλα είναι να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» και όπως είπε «το μέγεθος αυτού του χώρου ακριβώς τώρα συζητάμε».

Τέλος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι είναι «εξαιρετικά θετικό ότι η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά σύμφωνη με τους όρους του συμφώνου σταθερότητας» και τόνισε ότι «ουδείς στην ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί τον στόχο του 3,5%» ενώ ξεκαθάρισε «ό,τι αφορά τις πρότερες δεσμεύσεις, αυτές ή πρέπει να εκτελούνται, ή να τίθενται σε συζήτηση με τους θεσμούς – σε αυτή τη διαδικασία είμαστε τώρα».

Πηγή: real.gr