ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι την Γερουσία

Ουάσινγκτον.- Τα αμερικανικά δίκτυα Fox και NBC, αναφέρουν ότι οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στη Βουλή.

Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κατέγραψαν πολύτιμες νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές, το προαναγγελθέν «μπλε κύμα» κατά του Τραμπ δεν εμφανίστηκε, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ανθίστατο σθεναρά, ιδιαίτερα στην Φλόριντα.

Δύο χρόνια μετά την νίκη του Τραμπ, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή πολιτική ή διπλωματική εμπειρία, οι Αμερικανοί συνωστίσθηκαν στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη την χώρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα, ακόμη περιορισμένης έκτασης, προαναγγέλλουν την επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται σε θέση να ενισχύσουν την ισχνή τους πλειοψηφία στην Γερουσία.

Οι πρώτες έδρες που οι Δημοκρατικοί απέσπασαν από τους Ρεπουμπλικανούς
είναι η δημοκρατική Τζένιφερ Γουέξτον που επικράτησε στην Βιρτζίνια και η Ντόνα Σαλάλα στην Φλόριντα.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικανοί απέσπασαν από τους Δημοκρατικούς μία έδρα – κλειδί στην Γερουσία στην Ιντιάνα, με την νίκη του Μάικ Μπράουν στην βιομηχανική και αγροτική αυτή πολιτεία που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Επανεκλογή του Τεντ Κρουζ στο Τέξας

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ επανεξελέγη προσφέροντας μία σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τον δημοκρατικό Μπέτο Ο’Ρουρκ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δικτύων ABC και NBC, ο Τεντ Κρουζ επικρατεί ξεκάθαρα του 40χρονου ανερχόμενου αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η νίκη του επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.

Η πρώτη ιθαγενής και οι πρώτες δύο μουσουλμάνες που εκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η Δημοκρατική υποψήφια βουλευτής Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και θεωρούμενη ως ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ, κατά τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων ABC News και NBC. Εξάλλου, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ έγιναν την Τρίτη οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το Κολοράντο εκλέγει τον πρώτο δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη στην ιστορία των ΗΠΑ

Η πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε σήμερα έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές, τον δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC. Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον. Το 2015, η Κέιτ Μπράουν ήταν η πρώτη αμφιφυλόφιλη κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ και εξελέγη στην πολιτεία του Ορεγκον.

Ωστόσο, θα χρειασθεί πολύωρη αναμονή για να διαμορφωθεί μία ακριβής εικόνα της σύνθεσης του νέου, 116ου, Κογκρέσου των ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να αποσπάσουν 23 έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι ενδιάμεσες εκλογές κατά παράδοσιν είναι δυσμενείς για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Όμως η απώλεια της Βουλής, παρά τους εξαιρετικά ευμενείς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι παρά ταύτα πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει καταστήσει τις εκλογές αυτές δημοψήφισμα προς το πρόσωπό του.

Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν καταγράφεται από κεντρική αρχή στις αμερικανικές εκλογές , αλλά στο Τέξας, στην Νέα Υόρκη ή στο Μέριλαντ τόσο οι ψηφοφόροι, όσο και οι οργανωτές, εξεπλάγησαν από το μέγεθος της συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Πηγή: skai.gr