Πρόκληση Ζάεφ: “Προστατεύω τη μακεδονική ταυτότητα”

Ότι προστατεύει τη μακεδονική ταυτότητα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση υποστήριξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι είμαστε Μακεδόνες” διατείνεται ο Ζάεφ προς βουλευτή που τον ρωτά αν πλέον θα ονομάζεται “Βορειομακεδόνας”.Από το άρθρο 49 όπου σημειώνεται ότι: “Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού σε γειτονικές χώρες” απαλείφεται ο όρος “γειτονικές χώρες” ενώ παραμένει η αναφορά “του μακεδονικού λαού”. Επίσης, στο αμφιλεγόμενο άρθρο 36 που απονέμει ειδικά δικαιώματα σε όσους πολέμησαν για την ξεχωριστή ταυτότητα του μακεδονικού λαού.

“Η ελληνική πλευρά καταλαβαίνει, είναι σαφές ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις αλλά έτσι είναι η δημοκρατία και αυτό είναι εντάξει. Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο αντιφασιστικός πόλεμος δημιούργησε τη Βόρεια Μακεδονία – δημιούργησε τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και αποτελεί ιστορικό κομμάτι” είπε επίσης ο Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.