Με επιτυχία έληξε το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στον Πύργο

 Ρεπορτάζ – Φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος (Αποκλειστικά για την ΡΗΡ)

 ΠΥΡΓΟΣ: Με επιτυχία και συμμετοχή εκπρόσωπων από τις Ι. Μητροπόλεις της Ελλάδας αλλά και πλήθος κόσμου έληξαν οι εργασίες για το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018. Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τον Σύλλογο Ξενοδόχων του Δήμου Πύργου, την ΠΔΕ, τον Δήμο Πύργου και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ηλείας. Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΗΛΕΙΑ» και στο οποίο συμμετείχαν εκλεκτοί ομιλητές, 57 εκπρόσωποι από τις Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων.

Ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αρχιμ. π. Σπυρίδωνας Κατραμάδος

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ακολούθησε χαιρετισμός από την εκπρόσωπο της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ενώ τους Συνέδρους  προσφώνησαν ο φιλοξενών επίσκοπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, η εκπρόσωπος της Υπουργού Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Σε πορεία ανάπτυξης ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα

Το Συνέδριο «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία» είχε σκοπό να προβάλει τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής, τα προσκυνήματα της Ηλείας – πολλά από αυτά είναι Μνημεία- και όχι μόνο. Υπάρχει κοινή επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδας και του υπουργείου Τουρισμού και σε ότι αφορά τα θέματα του Θρησκευτικού Τουρισμού η επίσημη κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τη θέση της Εκκλησίας η οποία κατέθεσε και δικές της προτάσεις στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Παράλληλα , σκοπός του ήταν να φέρει πιο κοντά τους συνέδρους με τους χώρους είτε της αρχαίας Ελλάδας, είτε της σύγχρονης Ελλάδας, με τα μνημεία θρησκευτικού τουρισμού και αρχαίου πολιτισμού, καθώς και να καταστήσει γνωστούς τους «θησαυρούς» του Νομού Ηλείας. Τέλος, στόχος του συνέδριου ήταν η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή, με μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής.

Ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Δήμου Πύργου κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος (δεξιά) σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεβασμιότατο κ. Χρυσόστομο..

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και για την πόλη του Πύργου, καθώς πέρα από το σημαντικό του θέματος που διαπραγματεύτηκε,  τόνωσε και οικονομικά την αγορά της περιοχής και τα ξενοδοχεία, αφού συμμετείχαν σε αυτό ένας αρκετά μεγάλος αριθμός συνέδρων, όχι μόνο από τον ιερό κλήρο, αλλά και ακαδημαϊκών και επαϊόντων του τουρισμού καθώς και μεταπτυχιακών φοιτητών Πανεπιστημίων και απόφοιτων ή σπουδαστών ΔΙΕΚ Συνοδών Θρησκευτικού Τουρισμού και Εκκλησιαστικών Περιηγήσεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν τρεις Συνεδρίες. Η πρώτη το απόγευμα της Παρασκευής με πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο και αφορούσαν προσκυνήματα σε Ελλάδα (Δωδεκάνησα, Πάτμο, Κρήτη) αλλά και Κύπρο.

Το Συνέδριο  συνεχίστηκε με άλλες εισηγήσεις το Σάββατο το πρωί  και παρουσιάστηκαν «ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΣΚΥ-ΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ Β’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ», από τον κ. Βασίλειο Τζέρπο αλλά και « ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ », από τον κ. Χρήστο Πετρέα.

Για τις «ΣΠΟΥΔΕΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», εισηγήθηκε ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Χρήστος Τσιρώνης.

Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στα ιερά προσκυνήματα της Ηλείας, όπου μίλησαν και τοπικοί φορείς. Μεταξύ των εισηγητών ο αντιπειφερειάρχης Ηλείας που αναφέρθηκε στο θέμα « Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κ. Αντωνόπουλος με θέμα «Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ», ο Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος μίλησε για την «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ» και άλλες ακόμα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Ο καθ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Χρ. Τσιρώνης ομιλεί για τις μεταπτυχιακές σπουδές Θρησκευτικού Τουρισμού

Εντύπωση προκάλεσαν οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις «Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ », από τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μαρινάκο και η εισήγηση « Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» από τον  Αντιπερι-φερειάρχη Ηλείας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, με τις οποίες κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο (pilot-plan) αλλά και σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας (strategic-plan).

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρισε στα Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Επίσκοπος Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, αφού επισήμανε με τη φράση του ιστορικού Πλούταρχου (47-120 μ.Χ.) «Εύροις δ’ αν επί ων πόλεις ατειχίστους, αγραμμάτους, αβασιλεύτους, αοίκους, αχρημάτους, νομίσματος με δεομένας, απείρους θεάτρων και γυμναστηρίων. Ανιέρου δε πόλεως και αθέου, μη χρωμένης ευχαίς, μη δ’ όρκοις, μηδέ μαντείαις, μηδέ θυσίαις επ’ αγαθοίς, μη δ’ αποτροπαίς κακών ουδείς έστι, ουδ’ έσται γεγονώς θεατής», ότι δηλαδή «μπορεί κανείς να βρει πόλεις χωρίς άλλα πράγματα, αλλά δεν είδα καμία πόλη χωρίς θρησκεία και Θεό», τόνισε τη σπουδαιότητα του θρησκευτικού τουρισμού στο σύγχρονο κόσμο που αναζητά πάντα απαντήσεις σε μεταφυσικά ερωτήματα και διψά για νόημα ζωής.

Ο Σεβασμιώτατος Δωδώνης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της χαρτογράφησης των πόρων θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων (βυζαντινών μνημείων, Ι. Μονών, εκκλησιών κ.ά) σε κάθε Ι. Μητρόπολη της Ελλάδας, καθώς και στην ολοκλήρωση του σημαντικού έργου «Οδηγός Προσκυνητή στην Ελλάδα», του οποίου η έκδοση θα γίνει σύντομα.

Σύνεδροι σε γεύμα εργασίας (χορηγία Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ηλίας)

Επίσης, απαντώντας στη σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης των πρόσφατα αποφοιτησάντων από τα ΔΙΕΚ της χώρας Συνοδών Θρησκευτικού Τουρισμού και Εκκλησιαστικών Περιηγήσεων, οι οποίοι στο μέτρο του δυνατού μπορούν να απασχοληθούν στις Ι. Μητροπόλεις ή και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Δήμου Πύργου κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος δήλωσε:

«Το Συνέδριο που διοργανώνεται με δική μας πρωτοβουλία και τη συνδιοργάνωση και βοήθεια του Συνοδικού Γραφείου της Μητρόπολης Ηλείας καθώς και των συνδιοργανωτών, είναι το πρώτο λιθαράκι που βάζουμε, ώστε σιγά-σιγά να αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε με ένα σύστημα εξωστρέφειας να αναδείξουμε τα θρησκευτικά μνημεία και το θρησκευτικό πλούτο της Ηλείας. Mετά το Συνέδριο θα γίνει μια πιο συντονισμένη δουλειά ακόμα και από εμάς, αλλά αν δεν υπάρχει σωστή συνεργασία και συνέργεια μαζί με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, μόνο τότε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα. Ένας Σύλλογος όσο μεγάλος ή μικρός και να είναι, σίγουρα δεν είναι ο μόνος λίθος που χρειάζεται για να μπορέσει να χτιστεί κάτι μεγάλο. Εφόσον πιστεύω ότι θα έχουμε και τη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Γερμανού αλλά και τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα, ώστε ο θρησκευτικός προσκυνηματικός και περιηγητικός τουρισμός να έχει ορατά αποτελέσματα στην Ηλεία. Εμείς δεν διαφημίζουμε κανέναν συγκεκριμένο τόπο, μιλάμε για Ελλάδα που ξεκινάει από τον Έβρο, αγκαλιάζει την Ήπειρο, κατεβαίνει στα Ιόνια, πηγαίνει στην Κρήτη κλπ. και συνεργαζόμαστε μόνον και μόνον για να έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς να λέμε ποτέ πουθενά για το πού θα πάνε. Αυτό είναι σημαντικό διότι κανένας από εμάς, παρ’ ότι μπορεί να έχουμε ευαισθησίες και να επιθυμούμε τον τόπο μας, δεν διαφημίζουμε κανένας κανέναν συγκεκριμένο τόπο. Μιλάμε για Ελλάδα.»

Ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής της ΡΗΡ και συνεργάτης μας με απόφοιτους του ΔΙΕΚ Αθήνας Συνοδών Θρησκευτικού Τουρισμού και Εκκλησιαστικών Περιηγήσεων

Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 με την καταληκτική συνεδρία, ενώ όλοι οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τα μνημεία της Ολυμπίας, το Κατάκολο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πύργου κλπ. και ανανέωσαν τη συνάντησή τους για το επόμενο Δ΄ Συνέδριο, σε μια χώρα πλούσια σε πόρους βυζαντινής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και χριστιανικής ορθόδοξης πνευματικότητας.

Οι σύνεδροι κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο και αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας