Τους “προβληματισμούς” του Φαναρίου για τη “συμφωνία” μεταφέρει στις αποσκευές του ο Γιαβρόγλου

Τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην Εκκλησία της Ελλάδος εισέπραξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.  «Άκουσα τους προβληματισμούς τους, θα τους μεταφέρω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου μετά την συνάντηση.
Πρόσθεσε πως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις επιδίωξη είναι ο διάλογος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι “αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει”.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε επιπλέον ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

PΗ συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την κλήση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της γενικής προξένου της Ελλάδας Γεωργίας Σουλτανοπούλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος της μετέφερε την δυσαρέσκεια του διότι δεν έχει ενημερωθεί αρμοδίως για την συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Παιδείας η σημερινή συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος.

Στην συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα στο Φανάρι.

Πηγή:skai.gr