Εκδήλωση στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών για τον ελληνισμό της Νάπολη

Αθήνα.-Μια αξέχαστη εκδήλωση στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Η γεμάτη και ζεστή αίθουσα απέδειξε το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για τον Ελληνισμό του εξωτερικού.

Ο γνωστός ομογενής καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης με αντικείμενο την ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού στη Νάπολη, στη Νότια Ιταλία και αλλού ευχαρίστησε τους ομιλητές που ανέπτυξαν γλαφυρά αλλά και με στοιχεία το πως ξεκίνησε η παρουσία Ελλήνων στην Κάτω Ιταλία. Το πως αναπτύχθηκαν και το πως η όχι εντυπωσιακή σε μέγεθος παροικία της Νάπολης κατάφερε να δημιουργήσει στέρεες βάσεις και να προοδεύσει σε όλους τους τομείς.
Τα καταφέραμε! αναφώνησε ο κ. Κορίνθιος και πρόσθεσε: “Η Ελληνική Κοινότητα Νάπολης και Καμπανίας αναπτύσσει πλέον τις πολιτιστικές της δράσεις σε νέους και πλατύτερους ορίζοντες. Προχωράμε περήφανοι για όσα καταφέραμε και για τη μεγάλη εκτίμηση του κόσμου στην Ιταλία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο”.

Ο καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος στο βήμα της εκδήλωσης.


Ο κ. Κορίνθιος ευχαρίστησε
τον Πρέσβυ της Ιταλίας Κο Efisio Luigi MARRAS, τον Σύμβουλο της Πρεσβείας Κο Alessandro FERRANTI και τον Δντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Κο Emanuele PAPI γιατί δέχτηκαν να συμπεριλάβουν αυτή την πρωτοβουλία της Κοινότητάς μας στον φθινοπωρινό προγραμματισμό της δράσης Tempo Forte Italia Grecia 2018, τον Δντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης Κο Paolo GIULIERINI που στηρίζει αυτή την εκδήλωση και τις δράσεις της Κοινότητας, και τον Carmelo dì Nicuolo που βοήθησε την όλη οργάνωση της παρούσας εκδήλωσης.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ -πρόσθεσε ο κ. Κορίνθιος- οφείλουμε  και στον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κο Ιωάννη ΧΑΣΙΩΤΗ “γιατί χάρη στις άοκνες έρευνές του από τη δεκαετία του ’60 και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε την ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού στη Νάπολη, στη Νότια Ιταλία και αλλού”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 150 άτομα, όσα χωρούσαν στην αίθουσα ενώ κάποιοι στάθηκαν και όρθιοι.