Οι ΗΠΑ διακόπτουν τον ανεφοδιασμό των σαουδαραβικών αεροσκαφών στην Υεμένη

Ουάσινγκτον.- Την διακοπή του εναέριου ανεφοδιασμού σαουδαραβικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στην Υεμένη ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ουάσιγκτον περιορίζει την στήριξή της στον σουνιτικό συνασπισμό υπό την σκιά της δολοφονίας Κασόγκι και εν μέσω τακτικών καταγγελιών για θανάτους αμάχων.

Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις αναφέρει ότι ο συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία αποφάσισε να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια μέσα για τον εναέριο ανεφοδιασμό των αεροπλάνων του.

Οι ανεφοδιασμοί επιτρέπουν στα σαουδαραβικά βομβαρδιστικά να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να μεταφέρουν μεγαλύτερα φορτία. Δεν είναι σαφές εάν το Ριάντ και οι σύμμαχοί έχουν την δυνατότητα να καλύψουν το κενό που προκαλεί η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας.

Ο κ. Μάτις διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία για την υπεράσπιση του υεμενικού λαού και την καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η αλ-Κάιντα.

Ωστόσο, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την «επίλυση της σύγκρουσης» μέσω της διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, σε ένα νέο σινιάλο προς το Ριάντ ότι η σύρραξη, που άρχισε το 2015, πρέπει να λήξει.

Η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για τερματισμό των εχθροπραξιών εντάθηκε μετά την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Η υπόθεση έχει προκαλέσει αναταράξεις στην βαθιά συμμαχική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας.

Παράλληλα, πολλά στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, που κέρδισε την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές της περασμένης Τρίτης, έχουν ζητήσει περιορισμό ή και «πάγωμα» της πώλησης όπλων στο Ριάντ λόγω των πολλών αμάχων που έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς του συνασπισμού.

Πηγή:skai.gr