Πέθανε ο δημιουργός των ηρώων της Marvel, Σταν Λι

Ο άνθρωπος που μαζί με τον Τζακ Κίρμπι έφτιαξε τη Marvel, πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TMZ, δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου, όμως το πρωί της Δευτέρας πήγε στην κατοικία του, στο Hollywood Hills, ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Cedars-Sinai Medical Center, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Eίχε χάσει τη σύζυγο του το 2017 σε ηλικία 93 ετών. Είχαν μια κόρη, την Joan Celia “J.C” Lee. Ήταν μαζί 69 χρόνια!

Ο Stan Lee (γεννημένος ως Stanley Martin Lieber) ήταν ο δημιουργός της εταιρείας κόμικ Marvel, η οποία στην πάροδο των ετών εξελίχθηκε στον κινηματογραφικό κολοσσό που είναι σήμερα.

Συγγραφέας, παραγωγός και εκδότης, ο Σταν Λι υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα που από τη δεκαετία του 1960 και μετά καθόρισε την ποπ κουλτούρα, δημιουργώντας σούπερ ήρωες προσαρμοσμένους στα δεδομένα της νέας εποχής.

Υπήρξε «πατέρας» ηρώων όπως ο Spider Man, ο Hulk, οι Fantastic Four, οι X-Men, οι Avengers και αμέτρητων άλλων χαρακτήρων της Marvel Comics.

«Από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός στα Timely Comics εφτά δεκαετίες πριν έγινε το πιο διάσημο πρόσωπο των κόμικ της Αμερικής» σχολιάζει ο Τζον Μπέικερ, ενθουσιώδης θιασώτης κάθε υπερήρωα της Marvel και συγγραφέας πολλών εκδόσεων για τους ήρωες και τους μύθους που επινόησε ο Λι και οι συνέδελφοι του.

Ο Λι έχει επινοήσει τουλάχιστον 350 χαρακτήρες με μοναδικές προσωπικότητες, ιδιαιτερότητες, δυνάμεις και αδυναμίες.

Γιος μεταναστών από τη Ρουμανία -Εβραϊκής καταγωγής- ο Στάνλει Μάρτιν Λίμπερ λάτρευε να βλέπει τις ταινίες του Έρολ Φλιν και συνήθιζε να διασκεδάζει τον εαυτό του γράφοντας μικρές ιστορίες δικών του ηρώων από μικρός. Ο Λι ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των κόμικ στα 17 του και δύο χρόνια μετά υπέγραψε την πρώτη εξ ολοκλήρου δική του ιστορία.

Ο Σταν Λι έφερε την επανάσταση στην αφήγηση των κόμικ και καθιέρωσε τις αδυναμίες ως μυστικά δύναμης των σούπερ ηρώων του που σώζουν την ανθρωπότητα από το κακό. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν τη δεκαετία του 50, όταν και ο Λι ξεκίνησε να σχεδιάζει με πένα την επανάσταση του.

«Δεν νομίζω ότι όταν κάποιος διαθέτει υπερδυνάμεις δεν είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα της ζωής. Προσπάθησα να δημιουργήσω χαρακτήρες που θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη και θα τον κάνουν να ταυτιστεί μαζί τους» έχει πει ο σπουδαίος Σταν Λι που έφτασε 95 ετών έχοντας όλους τους Εκδικητές στο πλευρό του.

Ο Λι τιμήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2008 από τις ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλειο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

Πηγή:rethemnos.g