ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων εκλογέων (Μέρος ΙΙΙ)

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

<<Έτσι, όμως, από Επιτροπή σε Επιτροπή και από φόρουμ σε φόρουμ, απλώς διαιωνίζουμε τη συζήτηση  γύρω από το θέμα της ψήφου, και απόφαση δεν λαμβάνεται… >> Έτσι κατέληγε το προηγούμενο άρθρο μας, το δεύτερο της σειράς, για το ίδιο θέμα, της ψήφου των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων. Και, δυστυχώς, το «μοτό» επαναλαμβάνεται και τώρα.

Το θέμα πάσχει στην απλότητά του. Και πάσχει διότι οι πολιτικές-εκλογικές σκοπιμότητές (και οι πολιτικές φοβίες ορισμένων κομμάτων) υπερισχύουν του αυτονόητου. Που στην περίπτωση είναι και το ευκολότερο, όπως γράφαμε και στο πρώτο μέρος της τριλογίας. Αυτονόητο είναι το ποιοι, κατά το Σύνταγμα, ψηφίζουν. Και όχι ποιοι συμφέρει το α΄ ή το β΄ Κόμμα να ψηφίζουν από το εξωτερικό.

Ας το δούμε το συγκεριμένο ζήτημα, αναλυτικότερα: Το Σύνταγμα επιτάσσει: ψηφίζουν «εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια». Παλιότερα αυτό το λέγαμε για τους ετεροδημότες. Που έπρεπε να ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας πίσω στο Δήμο τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε. Και οι ετεροδημότες ψηφίζουν πλέον, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουν στο Δήμο τους..

Πώς γίνεται αυτό; Ο ετεροδημότης που επιθυμεί να ψηφίσει στο τόπο διαμονής του υποβάλλει στο δήμο διαμονής αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών.

Έτσι, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

Στις ευρωεκλογές, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν).

Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Κάτι ανάλογο –με τις αναγκαίες, βέβαια, διαφοροποιήσεις, πρέπει –κατά το Σύνταγμα της Ελλάδος- να γίνει και για τους «εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια» την ημέρα των εκλογών. Π.χ. ο εκλογέας του εξωτερικού που επιθυμεί να ψηφίσει στο τόπο διαμονής του.  Υποβάλλει, λοιπόν, αντί στο δήμο, στο Ελληνικό Προξενείο της περιοχής του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση. Και με ευθύνη των τοπικών Προξενικών μας Καταστημάτων συντάσσονται –ανά περιοχή- οι εκλογικοί κατάλογοι των ψηφοφόρων εξωτερικού. Αυτό είναι το ευκολότερο, το απλούστερο και το ασφαλέστερο. Και, αυτό που θέλει το Σύνταγμα.

Ευκολότερο δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν επιμέρους δυσκολίες. Δεν θα είναι, όμως, αξεπέραστες. Αυτές οι πιθανές δυσκολίες και ο τρόπος αντιμετώπισης τους, θα μπορούσαν να είναι το αντικείμενο μιας τεχνοκρατικής Επιτροπής.

Δυστυχώς, το 2009 δεν ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο της ΝΔ που είχε καταθέσει στη Βουλή, βασισμένο στο Σύνταγμα των Ελλήνων, γιατί ο τότε πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, συντασσόμενος με το ΠΑΣΟΚ της εποχής, ζητούσε Περιφέρειες Εξωτερικού και βουλευτές–Ομογενείς. Δεν μπόρεσε να καταλάβει, παρά μονάχα την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, το ανέφικτο και το ασύμφορο για την ομογένεια, του αιτήματος. Όταν το αντελήφθη, πραγματοποίησε κυβίστηση μέσα στο Κοινοβούλιο, αφήνοντας ξεκρέμαστο το ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν τούτου «η συνεδρίαση λύθηκε»…

Γιατί είναι «ανέφικτο» και «ασύμφορο» για την Ομογένεια στο σύνολό της το «κάτι διαφορετικό» από αυτό που λέει το Σύνταγμα; Αυτό ας μας επιτραπεί να το αναλύσουμε στη συνέχεια της Τετάρτης, 14 Νοεμβρίου, τελευταία του όλου θέματος.

Θα σημειώσουμε εδώ μόνον, ότι τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε. Μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια, τη φορά αυτή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει χώρος στην Ομογένεια για πονηριές. Τα παιδιά του brain drain πρέπει να ψηφίζουν, όπως πρέπει να ψηφίζουν και όλοι οι Απόδημοι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού. Διαχωρισμοί, συμφεροντολογικοί ή μη, δεν χωρούν.

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Παναγιώτης Κατσιαμπάνης  το έχει δηλώσει ευθαρσώς στην PanhellenicPost: «Μιλούν ότι θα ψηφίζουν μόνο τα παιδιά του BD (brain drain). Αυτό είναι απαράδεκτο(…) Δεν μπορούμε να το περιορίσουμε σ΄ αυτούς. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα –Συνταγματικό και η Ελλάδα είμαστε πηγή της Δημοκρατίας…»

Αύριο το τέταρτο και τελευταίο σημείωμα της σειράς. (Τα προηγούμενα ΕΝΑ,   ΔΥΟ )