Στοχασμοί: Για την αγάπη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας

Την αγάπη δεν μπορείς να την εκμαιεύσεις ή ακόμα χειρότερα να την απαιτείς. Η αγάπη είναι κάτι που θα σε βρει μόνη της. Ιδιαίτερα όταν δεν την περιμένεις και κοιτάς τη δουλειά σου. Δεν απαιτείς από την άνοιξη να ανθίσει, ούτε από το σκύλο να κουνήσει την ουρά του. Αυτά είναι πράγματα που έρχονται στη διαδρομή.
Την αγάπη όμως, μπορείς να την δίνεις. Κανείς δεν μπορεί να σε εμποδίσει να αγαπάς. Μπορεί να μην το αποδεχτούν, αλλά δεν μπορούν να σε εμποδίσουν. Και εδώ βρίσκεται το κουμπί της ιστορίας μας!
Τι σημαίνει αγαπώ; Μπορώ να αγαπώ χωρίς να περιμένω ανταπόκριση ή η αγάπη μου έχει τόσο πολλά εγωιστικά χαρακτηριστικά που την πνίγω πριν αυτή εκφραστεί; Αγαπώ και απαιτώ ή αγαπώ και αποδέχομαι; Αγαπώ γιατί αισθάνομαι ή αγαπώ προκειμένου να αισθανθώ; Αγαπώ γιατί εκφράζω το μέσα μου ή αγαπώ για να βρω κάποιο ενδιαφέρον από το απέξω μου; Αγαπώ επειδή μοιράζω την ολότητά μου, ή αγαπώ γιατί αισθάνομαι μισός και ψάχνω να με ολοκληρώσουν;
Η άνοιξη να ξέρεις υπάρχει εκεί, άσχετα από το πόσα λουλούδια θα κόψεις! Και την άνοιξη δεν θα τη βάλεις ποτέ μέσα στο βάζο. Εκεί θα έχεις φυλακισμένο ένα είδωλό της που θα μαραίνεται μέρα με τη μέρα.
Δεν αρκεί μόνο να γίνεις σαν την άνοιξη, ούτε να την κατανοήσεις νοητικά και να προσπαθήσεις να την αντιγράψεις. Γίνε η άνοιξη! Τότε θα δεις όλα τα λουλούδια γύρω σου να ανθίζουν πανέμορφα και πανευτυχή για το θείο δώρο που τους κάνεις! Τότε οι μέρες θα φωτίσουν και τα άστρα θα λάμψουν στον ολοκάθαρο ουρανό.
Γίνε αγάπη, μοίρασε αγάπη, δώσε αγάπη, ανέπνευσε αγάπη, εκτόνωσε αγάπη, ευωδίαζε αγάπη, γίνε παλμός αγάπης, κοίτα με αγάπη, συντονίσου με τον παλμό της αγάπης, και τότε, αγάπη θα λάβεις από όλα τα πλάσματα που έρχονται σε επαφή μαζί σου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντισταθεί στην κρυστάλλινη δόνηση της αγάπης! Και ότι ανήκει σε άλλους κόσμους και δεν μπορεί να καταλάβει να αντιληφθεί και να ταυτιστεί, σε αυτούς τους άλλους κόσμους θα ξαναβρεθεί.
Τα λουλούδια αγαπάνε την άνοιξη επειδή μέσα της ανθίζουν, όχι αυτούς που τα κόβουν για να τα κρατήσουν για την ευχαρίστησή τους.