Το ΙΚΑ «καθυστερεί αδικαιολόγητα» να πληρώσει συντάξεις Ελλήνων που ζουν στην Αυστραλία

Μελβούρνη.- Τον τελευταίο καιρό ο «Νέος Κόσμος» έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων ομογενών που λαμβάνουν σύνταξη από την Ελλάδα. Υποστηρίζουν ότι η καταβολή της σύνταξής τους φθάνει εδώ με απαράδεκτη καθυστέρηση.

Χαρακτηριστική είναι επιστολή που λάβαμε από τον κ. Παναγιώτη Μαυραΐδη από την Αδελαΐδα που γράφει μεταξύ άλλων:
«Έλληνες πολίτες, κάτοικοι Αυστραλίας με σύνταξη από την Ελλάδα, που είναι το μοναδικό τους έσοδο στη χώρα αυτή, όπως ο πατέρας μου, με μηνιαίο ποσό τα 750 ευρώ, (σύνταξη από το ΙΚΑ) έχουν πάρει καθυστερούμενη τη σύνταξη του μήνα Αυγούστου και ακόμα περιμένουμε τους υπόλοιπους μήνες. Μπήκαμε στον Δεκέμβριο και περιμένουμε χρήματα του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί εργάστηκαν όλα τα χρόνια τους στην Ελλάδα και λόγω των περιστάσεων και της κρίσης βρέθηκαν στο εξωτερικό για να μείνουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους με τα παιδιά τους, τα οποία, επίσης λόγω της κρίσης, μετανάστευσαν. Οι συνταξιούχοι αυτοί έγιναν αυτόματα πολίτες τρίτης κατηγορίας και το Ελληνικό κράτος τους καθυστερεί σκόπιμα τη σύνταξη αφού αυτοί δεν είναι εύκολο να διαμαρτυρηθούν λόγω απόστασης. Επιπρόσθετα, οι Έλληνες συνταξιούχοι κάτοικοι εξωτερικού δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με έξοδα ιατρών και φαρμάκων αφού όλα τα πληρώνουν από την τσέπη τους στο ξένο κράτος, λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για τέτοια θέματα.

Λίγος σεβασμός απέναντι στους ηλικιωμένους Έλληνες πολίτες δεν βλάπτει.

Εγώ, ως γιος τους καθησυχάζω και, βέβαια, έχω αναλάβει όλα τα έξοδα, αλλά δεν παύουν να νιώθουν άσχημα αφού δεν έχουν στα χέρια τους δικά τους χρήματα και επιπρόσθετα πικραίνονται από την αντιμετώπιση του ελληνικού κράτους. Τους έφερα στην Αυστραλία γιατί δεν θα τα έβγαζαν πέρα ένα ζευγάρι με 750 Ευρώ τον μήνα στην Ελλάδα».

*Αν άλλοι ομογενείς αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον «Νέο Κόσμο».

*Επίσης, άλλοι ομογενείς μας κατήγγειλαν ότι κάποιοι τους υπόσχονται ότι θα τους βγάλουν (με το αζημίωτο) συντάξεις ΟΓΑ από την Ελλάδα.

Ένας, μάλιστα, μας είπε ότι πλήρωσε $2500 σε αυτόν που θα μεσολαβούσε αλλά σύνταξη ΟΓΑ δεν πήρε ποτέ.

Ο «Νέος Κόσμος» θέλει να ξέρει και αν άλλοι ομογενείς έχουν πέσει θύματα με συντάξεις ΟΓΑ (αγροτικές συντάξεις) από την Ελλάδα.

Γράψτε μας στο editor@neoskosmos.com.au ή τηλεφωνήστε μας στο (03) 9482 4433.

 

Πηγή: neoskosmos.com