Η Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ διάδοχος της Μέρκελ στο CDU

Η Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η υποψήφια που είχε την στήριξη της Καγκελαρίου Μέρκελ για την διαδοχή της, είναι η νέα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

H Kαρενμπάουερ, γνωστή με το προσωνύμιο «Μίνι Μέρκελ»,επικράτησε του Φρίντριχ Μερτς, «εκλεκτού» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της παράταξης στο Αμβούργο. Ελαβε 517 ψήφους (51,7%), έναντι 482 (48,2%) του Μέρτς. 

Πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ από το 2011 έως το 2018, έως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εξελέγη γενική γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, η 56χρονη Καρενμπάουερ διαθέτει πολιτικό και ιδεολογικό προφίλ που μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: «Κοινωνικός συντηρητισμός με ισχυρές δόσεις αριστερών οικονομικών απόψεων».

Οι οικονομικές της απόψεις πως βρίσκονται στα «αριστερά» του CDU.

Θεωρείται μία από τις πλέον φανατικές υπερμάχους του κατώτατου μισθού και μάλιστα πριν από τις εκλογές του 2013 είχε προτείνει την αύξηση του ανώτατου ποσοστού φορολόγησης στο 53% , οδηγώντας τον Ράινερ Μπρούντερλε, των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), στο να την χαρακτηρίσει «σοσιαλίστρια». Ωστόσο, οι κοινωνικές της αντιλήψεις θεωρούνται ξεκάθαρα συντηρητικές.

με πληροφορίες από Reuters