ΓΝΩΜΗ: Το πρόβλημα με τη “Συμφωνία των Πρεσπών”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τις απαράδεκτες προκλήσεις Ζάεφ, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιβλήθηκε από «τρίτη χώρα» και πως εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. «Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα κρίσιμα εθνικά της θέματα υπό το πρίσμα τρίτων δυνάμεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι αυτή η καλοπροαίρετη δήλωση του πρωθυπουργού ικανή να εφησυχάσει τους Έλληνες; Τα ίδια εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούσε η Κυβέρνηση και το 2015 διαπραγματευόμενη με τους εταίρους και μας έφερε τρίτο μνημόνιο, 3 χρόνια Capital Controls και κοντά 200 δις επιπλέον κόστος!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, Το πρόβλημα είναι ότι ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το Μαξίμου έχουν αντιληφθεί το όλο θέμα στη σωστή του βάση.  Έχουν παρασυρθεί από το πώς ονομάζουν τα Σκόπια τρίτες χώρες οι οποίες με τη σειρά τους  έχουν ξεγελαστεί, αφενός από την «μαϊμού» ονομασία του Γκλιγκόροφ, που το 1993, αυθαίρετα ονόμασε την “Πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας” ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αφετέρου δε από την ανύπαρκτη ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», που λάνσαρε την ίδια περίοδο στην Αθήνα,  για επικοινωνιακούς λόγους,  η  ελληνική κυβέρνηση. Αυθαίρετα, γιατί παραβίασε την απόφαση των Αρχηγών της Ε.Ε. που όρισαν το 1991 τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι αποσκιρθήσες Περιφέρειες της Γιουγκοσλαβίας, θα μπορούσαν να γίνουν ανεξάρτητα Κράτη.  ΄Μία από τις προϋποθέσεις αφορούσε ακριβώς στο να μην περιέχει αλυτρωτισμό η ονομασία τους…

Αυτό το συνταρακτικό γεγονός, το αποκάλυψε ο Ελληνο-Αμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου. Ότι, δηλαδή, ούτε η μία ούτε η άλλη ονομασία (ΠΓΔΜ ή Δημοκρατία της Μακεδονίας) είναι υπαρκτές. Παρουσίασε μάλιστα την απόφαση 817/93 του Συμβ. Ασφαλείας σύμφωνα με την οποία, ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ανεξάρτητο Κράτος «Χωρίς Όνομα»!

Επομένως, το θέμα της ονομασίας του κράτους «Δίχως όνομα», με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί ακριβώς: Από το ότι η Ε.Ε. και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψαν τρεις φορές ονομασία των Σκοπίων, που να περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

Αντί αυτού, ο Μάθιου Νίμιτς, προφανώς από διπλωματική ανικανότητα, μας παρέσυρε σε διαπραγμάτευση με τα Σκόπια (η απόφαση του Συμβ. Ασφαλείας δεν αναφέρει για διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων) και, αφετέρου, μας επέβαλε την αχρείαστη διαπραγμάτευση με τον όρο να εμπεριέχει αυτή τη λέξη Μακεδονία!!!

Και η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχθηκε! ‘Ισως δεν κατάλαβε ποτέ περί τίνος ακριβώς επρόκειτο…

‘Ετσι,  φθάσαμε να τους αναγνωρίζει η «Συμφωνία των Πρεσπών» εθνότητα Μακεδονική στα Σκόπια, επομένως και Μακεδονική Γλώσσα και Μακεδονική Μειονότητα στην Ελλάδα,  και όλα τα α λυτρωτικά, που δολίως οι Σκοπιανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι του “Χωρίς ‘Ονομα” Κράτους, υπέκρυπταν όσο διαρκούσε η διαπραγμάτευση!..

Μας λέει τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτά οφείλονται σε λεκτικές υπερβολές ενόψει της ψήφισης των Συνταγματικών αλλαγών. Ακόμα μία δική μας αστοχία! Εάν ο κ. Ζάεφ χρειάζεται να μιλάει για Μακεδονικό Έθνος, Μακεδονική Γλώσσα και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, ανακατεύοντας και ολίγον από Αιγαίο, για να μπορέσει να «ξεγελάσει» κάποιους βουλευτές και να ψηφίσουν «ναι», αυτό ένα πράγμα και μόνον μπορεί να σημαίνει: Ότι οι Σκοπιανοί τα πιστεύουν όλα αυτά ότι τους ανήκουν και δεν είναι διατεθειμένοι να τα χάσουν!

Επομένως, η όποια «Συμφωνία» αυτοακυρώνεται αφού δεν επιλύει, απλώς «καμουφλάρει» τα πραγματικά προβλήματα, και ο Πρωθυπουργός τους δεν τους λέει ευθαρσώς την αλήθεια, ότι ούτε Μακεδόνες είναι, ούτε Μακεδονική Γλώσσα υπάρχει, μήτε και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Γιαυτό, το πρόβλημα δεν είναι η ονομασία, αλλά η ταυτότητα ως Μακεδόνων! Που είναι ταυτότητα Ελλήνων!

Επομένως, το θέμα δεν είναι να τους κοροϊδέψει τους Σκοπιανούς ο κ. Ζάεφ, και τους Έλληνες ο κ. Τσίπρας και να περάσουν τις όποιες αλλαγές, υποκλέπτοντας τη συναίνεση. Αυτό και εάν ακόμη ήθελε συμβεί, βέβαιο είναι ότι ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών, θα υποβόσκει διαρκώς δηλητηριάζοντας και ναρκοθετώντας τις σχέσεις τους με την Ελλάδα!

Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να δει, και να σταθμίσει αναλόγως η ελληνική Κυβέρνηση, τα καθέκαστα. Όσο ακόμη είναι καιρός. Αν δεν θέλει να ελκύσει στο μέλλον την απόρριψή της από την Ιστορία…