Οι αγώνες: Νίκες για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Απόλλωνα

Με την… αύρα της Ευρώπης ο Ολυμπιακός, 3-0 τη Λαμία

Η θριαμβευτική πρόκριση στους «32» του Europa League έδωσε επιπλέον ώθηση στον Ολυμπιακό, που «καθάρισε» με… συνοπτικές διαδικασίες την Λαμία (3-0) στο προτελευταίο χρονικά ματς της 14ης αγωνιστικής της Super League.

Οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν την ήττα του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό και μείωσαν στο -5 από τον πρωτοπόρο, ΠΑΟΚ, που, όμως, έχει ένα ματς λιγότερο (αύριο 17/12 με τον Λεβαδειακός εκτός έδρας).

Από τα πρώτα λεπτά οι παίκτες του Μαρτίνς έδειξαν ότι δεν είχαν καμία διάθεση να υποτιμήσουν τον αντίπαλό τους. Μπορεί να δυσκολεύτηκαν κάπως για 30 λεπτά, αλλά από τη στιγμή που βρήκαν τον τρόπο να ανοίξουν το σκορ όλα έγιναν πιο απλά για εκείνους.

Μετά την φάση του 17΄, που οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Ελαμπντελαουΐ, στο 32΄ ήρθε το 1-0 από την εξαιρετική συνεργασία, Νάτχο, Φορτούνη και τελικό αποδέκτη τον Γκερέρο που πλάσαρε υποδειγματικά.

Με το… καλημέρα στο δεύτερο μέρος όλα τελείωσαν. Ο Φετφατζίδης με αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή «έγραψε» το 2-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Μπουχαλάκης πάσαρε στον Φορτούνη και εκείνος με τη σειρά του στον Νάτχο, με τον Ισραηλινό να πλάσαρει, τον Σαράνοφ να αποκρούσει προσωρινά και στο «ριμπάουντ» ο Ελαμπντελαουί διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Διούδης και δοκάρια έδωσαν μεγάλη νίκη στον Παναθηναϊκό

Με ήρωα τον Σωκράτη Διούδη και «σύμμαχο» την τύχη, ο Παναθηναϊκός πέτυχε τεράστια νίκη επί του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ με 1-0 και ανέβηκε μόνος στην 5η θέση της βαθμολογίας.

Ο Μακέντα ήταν ο «χρυσός» σκόρερ του «τριφυλλιού», που αντέδρασε άμεσα μετά την ήττα από τον ΟΦΗ με μία πολύ μεγάλη νίκη, πριν ο Ιταλός αποχωρήσει τραυματίας στην ανάπαυλα του πρώτου μέρους.

Όμως, η νίκη των «πρασίνων» οφείλεται εν πολλοίς στην εξαιρετική εμφάνιση του Διούδη, ο οποίος στο 63΄ απόκρρουσε το πέναλτι του Κουλούρη, ενώ λίγα λεπτά αργότερα έκανε νέα τεράστια επέμβαση στην κοντινή προβολή του διεθνούς επιθετικού του Ατρόμητου.

Οι Περιστεριώτες είχαν και δύο δοκάρια με τον Γιαννούλη και τον Μπουσούλατζιτς (το δεύτερο στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων) και στο δεύτερο μέρος πίεσαν πάρα πολύ για την ισοφάριση. Η ήττα αυτή ήταν η δεύτερη στο πρωτάθλημα για το συγκρότημα του Νταμίρ Κάναντι (πρώτη εκτός έδρας), χάρις στην οποία υποχώρησε στην τρίτη θέση.

Οι φιλοξενούμενοι στάθηκαν άτυχοι στο 20΄, όταν το απευθείας φάουλ του Γιαννούλη σταμάτησε στο δοκάρι του Διούδη, ενώ αντίθετα το «τριφύλλι» αξιοποίησε τη δική του ευκαιρία και άνοιξε το σκορ στο 24΄ με τον Μακέντα.

Ο Ιταλός κατέβασε έξοχα τη μπάλα με το δεξί, μετά από μακρινή μεταβίβαση του Κάτσε, και με αριστερό πλασέ νίκησε τον Μέγερι. Ο Ατρόμητος προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά το ανάποδο ψαλίδι του Βασιλακάκη στο 37΄ κόντραρε στα σώματα, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Κουλούρης έστελε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ δεν μέτρησε καθώς νωρίτερα είχε υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ ο Μάντσον.

Στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου ο σκόρερ του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε στην ανάπαυλα από τον Καμπετσή.

Στο β΄ μέρος οι γηπεδούχοι έδωσαν χώρο στον Ατρόμητο και έψαξαν αντεπιθέσεις όπως αυτή του 56ου λεπτού, όταν το σουτ του Μπουζούκη πέρασε λίγο άουτ.

Στο 63΄ ο διαιτητής Σιδηρόπουλος καταλόγισε -αυστηρό- πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κολοβέτσιου στον Μπουσούλατζιτς, όμως ο Διούδης νίκησε από τα έντεκα βήματα τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Ευθύμη Κουλούρη, και κράτησε το «πράσινο» προβάδισμα, γνωρίζοντας την αποθέωση στο ΟΑΚΑ.

Οι ίδιοι παίκτες ήταν πρωταγωνιστές και στη φάση του 75ου λεπτού, όταν και πάλι ο τερματοφύλακας του «τριφυλλιού» απέκρουσε την κοντινή προβολή του διεθνούς φορ.

Η πίεση των «κυανόλευκων» έγινε ασφυκτική στα τελευταία λεπτά αλλά, παρά τις αμυντικές… αστάθειες, ο Παναθηναϊκός κράτησε τη νίκη.

Χρειάστηκε βέβαια και τη βοήθεια της τύχης, όταν το σουτ του Μπουσούλατζιτς στην τελευταία φάση του αγώνα σταμάτησε στη συμβολή των δοκών του Διούδη, σε μία στιγμή που το «τριφύλλι» έπαιζε με δέκα παίκτες, καθώς ο Δώνης είδε δύο κίτρινες κάρτες στις καθυστερήσεις (!) και αποβλήθηκε.

«Πέταξε» δύο βαθμούς στο «χωράφι» του AEL FC Arena η ΑΕΚ

Μετά από δύο σερί εντός έδρας νίκες, η ΑΕΚ έμεινε στο 0-0 με την ΑΕΛ στον τραγικό αγωνιστικό χώρο του AEL FC Arena για την 14η αγωνιστική της Super League.

Στην θεσσαλική πόλη οι «κιτρινόμαυροι» άφησαν και τις τελευταίες ίσως ελπίδες που είχαν για να πλησιάσουν προς την κορυφή. Σε ένα γήπεδο που δεν παίζεται ποδόσφαιρο, ωστόσο, διεξάγονται αγώνες της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας της χώρας, οι πρωταθλητές έδειξαν από τα πρώτα λεπτά ότι δεν θα είχαν καθόλου εύκολη αποστολή.

Μάλιστα, όσο περνούσε η ώρα και δεν έβρισκαν τους διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή, οι γηπεδούχοι άρχισαν να βγαίνουν με πιο απειλητικές διαθέσεις στην επίθεση και στο φινάλε του αγώνα θα μπορούσαν να «κλέψουν» το «τρίποντο». Ο Κενάν Μπαργκάν, όμως, στις καθυστερήσεις έχασε μοναδική ευκαιρία για να χαρίσει στην ομάδα του τη μεγάλη νίκη.

Οι δύο ομάδες είχαν από μια καλή ευκαιρία στο πρώτο 45λεπτο. Η ΑΕΛ την πρώτη με το δοκάρι του Μπαργκάν στο 34΄, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό μετά το γύρισμα του Μπακάκη από τα δεξιά, ο Μπογέ απέτυχε να σκοράρει από εξαιρετική θέση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη μπήκε αποφασισμένη να ελέγξει το ματς και να απειλήσει την αντίπαλη εστία.

Στο 50ο λεπτό έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Πόνσε, ο οποίος σούταρε από κοντά, αλλά οι αμυντικοί έδιωξαν σε κόρνερ.
Η ΑΕΛ στη συνέχεια έχασε ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία, όταν στο 57′ ο Μπαργκάν βρέθηκε σε πολύ καλή θέση, αλλά προσπάθησε να «εκτελέσει» τον Μπάρκα και αστόχησε.

Το ματς τελείωσε χωρίς γκολ, αλλά «μοιραίος» παίκτης για τους γηπεδούχους ήταν ο Κενάν Μπαργκάν, ο οποίος στις καθυστερήσεις είχε την ευκαιρία να χαρίσει στην ομάδα του τη μεγάλη νίκη, όταν με εξουδετερωμένο τον Μπάρκα, το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στον Οικονόμου πάνω στη γραμμή!

 

Πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα ο Απόλλων Σμύρνης

Χρειάστηκε να συμπληρωθούν 13 αγωνιστικές με μόλις 2 ισοπαλίες και 11 ήττες για να πανηγυρίσει ο Απόλλων Σμύρνης.

Στο πλαίσιο της 14ης ημέρας της Super League η «ελαφρά ταξιαρχία» επικράτησε με 1-0 της Ξάνθης στην Ριζούπολη, έφτασε στους 5 βαθμούς και ελπίζει στο θαύμα της παραμονής.

Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίχτηκε καθόλου καλό ποδόσφαιρο. Ο Απόλλωνας μπήκε πιο δυνατά και είχε τις καλύτερες στιγμές, όπως αυτή στο 29ο λεπτό, όταν δυνατό σουτ του Ντεφεντερίκο πέρασε δίπλα από το δοκάρι.

Η Ξάνθη ήταν σε κακή ημέρα και ελάχιστες φορές μπόρεσε να πλησιάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Ο Απόλλωνας συνέχισε να πιέζει, αλλά δεν μπόρεσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα.

Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν και στο 59ο λεπτό ευτύχησαν να δουν την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, μετά από πολύ ωραία ατομική προσπάθεια του Μπεντινέλι, που μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε υποδειγματικά τον Ζίβκοβιτς για το 1-0.

Στο τελευταίο 20λεπτο η Ξάνθη πήρε μέτρα μέσα στο γήπεδο και προσπάθησε να πιέσει για το γκολ της ισοφάρισης. Από την πλευρά του ο Απόλλωνας οπισθοχώρησε και κάλυψε τα νώτα του, για να κρατήσει τελικά την πολύτιμη νίκη και τους ακόμη πιο πολύτιμους τρεις βαθμούς.