Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Αποδήμων

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εκδήλωση παράλληλη με το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, για την ψήφο των αποδήμων και το “brain gain” πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στο εκθεσιακό κέντρο Μετροπόλιταν, δίπλα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συντονιστές ήταν οι γραμματείς Τάκης Σκανδαλάκης και Γιάννης Σμυρλής, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών και για την ψήφο των αποδήμων, Μάκης Βορίδης, και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δερβός. Στην εκδήλωση παρενέβη και ο Πρόεδρος του Κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εισηγήσεις έκαναν επιστήμονες και Έλληνες του εξωτερικού.

Παρακολουθήσαμε την εκδήλωση. Αναλύοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων εξωτερικού ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους του Σχεδίου Νόμου που έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή, από το 2016 η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σ΄ αυτές θα επικεντρώσουμε τις παρατηρήσεις μας.

Πρώτη κρίσιμη διευκρίνιση: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί χρονικούς περιορισμούς  στο δικαίωμα ψήφου των ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, Τι σημαίνει αυτό;   Ότι θα ψηφίζουν όλοι οι έχοντες το δικαίωμα ανεξάρτητα των ετών που λείπουν από την γενέτειρα». Θετικό και αδιαπραγμάτευτο. Μόνο τα παιδιά του brain drain δεν θα γίνει αποδεκτό από τον απόδημο ελληνισμό για να ψηφίζουν.

Άποψη της κατάμεστης αίθουσας. Φωτογραφία ΜΓ\PHP

Δεύτερη κρίσιμη διευκρίνιση: «το Σχέδιο Νόμου που έχει επεξεργαστεί η Νέα Δημοκρατία προβλέπει ότι δικαίωμα ψήφου έχει κάθε Έλληνας πολίτης, ακόμη και εάν δεν είναι Ιθαγενής, αλλά έχει πολιτογραφηθεί ως Έλληνας ή θα αποκτήσει μελλοντικά την ελληνική Ιθαγένεια, με άλλα λόγια να γίνει Έλληνας πολίτης. Αν κάποιος είναι μετανάστης δεύτερης, τρίτης γενιάς, για να έχει το δικαίωμα της ψήφου θα πρέπει να είναι Έλληνας. Εάν δεν είναι, έχει το δικαίωμα να γίνει, αν ακολουθήσει τη διαδικασία της πολιτογραφήσεως», με ό,τι αυτό συνεπάγεται (στρατιωτικές υποχρεώσεις κλπ.)

Τρίτη κρίσιμη διευκρίνιση: «Η πρόταση της ΝΔ είναι  Θα πάρεις το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα ψηφίσεις  το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η ψήφος σου θα καταμετρηθεί υπέρ του κόμματός σου, αλλά δεν θα έχει σταυρούς προτίμησης και δεν θα καταμετρηθεί στην εκλογική Περιφέρεια. Θα καταμετρηθεί στο συνολικό εκλογικό ποσοστό του κόμματός σου».

Εδώ το πράγμα «χαλάει»! «Χαλάει» όχι επειδή η πρόταση της ΝΔ είναι διαφορετική από εκείνη που έχουμε κατ΄ επανάληψη ταπεινά εκθέσει τα τελευταία χρόνια, με σειρά άρθρων μας-τα τέσσερα τελευταία άρθρα μας για την ψήφο των αποδήμων, ενσωματωμένα σε ένα 12σέλιδο, υπήρχαν στην είσοδο της αιθούσης και το φυλλάδιο έγινε ανάρπαστο από τους συνέδρους-. «Χαλάει» γιατί παρά τις συνταγματικές και τις τεχνικές δυσκολίες που επικαλούνται οι εμπνευστές του σεναρίου, στην ουσία ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ η τοιαύτη ψήφος των Αποδήμων. Γίνεται ψήφος «δεύτερης διαλογής». Αδυνατίζει και καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε:

Κατανοούμε ότι στις Ευρωεκλογές τα πράγματα είναι πιο εύκολα διότι  υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη  την Επικράτεια. Στις βουλευτικές εκλογές, τα προξενεία θα πρέπει να έχουν όλα τα ψηφοδέλτια, με όλα τα κόμματα και όλους τους υποψήφιους βουλευτές και όλους τους εκλογικούς καταλόγους για κάθε εκλογική περιφέρεια. Αυτό χρειάζεται μία ιδιαίτερη φροντίδα, ίσως κάποιους ανθρώπους παραπάνω, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Το αντίθετο: Αν ισχύσει ό,τι και για τους Ετεροδημότες, και εάν οι εκλογές γίνουν με κάλπες, τότε οι κατάλογοι θα συντάσσονται στα Προξενεία, με αίτηση των ψηφοφόρων.

Γιατί οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν να ψηφίζουν βουλευτές στις περιφέρειές τους; Μα είναι απλό: Γιατί αυτή είναι η πραγματική δύναμη της ψήφου τους. Το να εκλέγουν βουλευτές, σημαίνει ότι μπορούν και να απευθύνονται σ΄ αυτούς ως ψηφοφόροι τους προκειμένου να επιλύουν τυχόν προβλήματά τους. Διαφορετικά η φράση «δώρον άδωρο» περιγράφει αυτό που, για την ευκολία μας, πάει να γίνει.

Τέλος, σημαντική είναι και η Επιστολική ψήφος. Κι αυτή χρίζει ορισμένων διευθετήσεων κλπ. αλλά κάποτε πρέπει και το ελληνικό Κράτος να εκσυγχρονιστεί. Και το σημαντικότερο: Με την επιστολική ψήφο οι εκλογείς θα βάζουν το ψηφοδέλτιο της προτιμήσεώς τους στο φάκελο και θα το ταχυδρομούν. (Τα ψηφοδέλτια θα πηγαίνουν στους εγγεγραμμένους ταχυδρομικώς ή, το καλύτερο, μέσω του διαδικτύου). Επομένως, οι εκλογικοί κατάλογοι θα συντηρούνται στην Ελλάδα και δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο όγκο εργασίας τα Προξενεία.