Χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν για μία ακόμα ημέρα κατά του Όρμπαν

Χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν εκ νέου την Κυριακή κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, με αιχμή τον καινούργιο νόμο που αυξάνει την υπερωριακή εργασία.

Πρόκειται για την τέταρτη αντικυβερνητική κινητοποίηση σε διάστημα πέντε ημερών, καθώς εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι και κόμματα της αντιπολίτευσης αψηφούν το χειμερινό κρύο στην Βουδαπέστη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Όρμπαν.

Στα μέσα της εβδομάδας η ουγγρική Βουλή νομοθέτησε πως οι εργοδότες μπορούν να ζητήσουν 400 εργατοώρες υπερωρίας από κάθε εργαζόμενο ανά έτος, έναντι 250 ωρών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα αυξήθηκε το χρονικό περιθώριο που δίνεται στις επιχειρήσεις για τον υπολογισμό και την καταβολή των αμοιβών για την υπερωρία.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης τον δεύτερο αμφιλεγόμενο νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη και προβλέπει την σύσταση διοικητικών δικαστηρίων που θα εποπτεύονται απευθείας από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι καινούργιες έδρες, που θα συσταθούν σε βάθος τριετίας, θα είναι αρμόδιες για σημαντικά ζητήματα όπως ερμηνεία του εκλογικού νόμου, διαδηλώσεις και υποθέσεις διαφθοράς. Η τοποθέτησή τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει εγείρει ανησυχίες για υπονόμευση της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής, με τίτλο «Καλά Χριστούγεννα Κύριε Πρωθυπουργέ», είχε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις.

Ο κ. Όρμπαν επανεξελέγη στην πρωθυπουργία με μεγάλη πλειοψηφία την φετινή άνοιξη, διαθέτει υπερπλειοψηφία στην Βουλή και σπανίως αντιμετωπίζει σοβαρές λαϊκές κινητοποιήσεις καθώς η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη και αδύναμη.

Το Σάββατο η κυβέρνηση απέδωσε τις κινητοποιήσεις σε υποστηρικτές του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, τον οποίο η Βουδαπέστη έχει κατηγορήσει δίχως αποδείξεις για πληθώρα προπαγανδιστικών ενεργειών.

Πηγή: skai.