Αυστραλία: Νέο σημαντικό βραβείο για τον Έλληνα αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον πολυβραβευμένο ομογενή αρχιτέκτονα Νώντα Κατσαλίδη. Αυτή τη φορά το Ινστιτούτο Αυστραλών Αρχιτεκτόνων του απένειμε το βραβείο αρχιτεκτονικής Sir Zelman Cowen Award για τον σχεδιασμό του μεγαλύτερου ιδιωτικού μουσείου της Αυστραλίας για την τέχνη και τα αρχαία, του φημισμένου ΜΟΝΑ που λειτουργεί στο Χόμπαρτ.

Το συγκεκριμένο μουσείο σχεδιάστηκε από τον Νώντα Κατσαλίδη, σε συνεργασία με τον πάμπλουτο και εκκεντρικό ιδιοκτήτη του και συλλέκτη έργων τέχνης Ντέιβιντ Γουόλς.

Το μουσείο αυτό προσέλκυσε 600.000 επισκέπτες πέρσι και έχει κερδίσει το Τουριστικό Βραβείο της Τασμάνιας, μιας πολιτείας που έχει το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη και με τους περισσότερους καλλιτέχνες από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στην Αυστραλία.

Ο Νώντας Κατσαλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και μετανάστευσε στην Αυστραλία μαζί με την οικογένειά του σε ηλικία πέντε ετών.

Σχεδόν όλα τα κτίρια που έχει σχεδιάσει (μουσεία, ουρανοξύστες κ.α.) έχουν βραβευτεί. Στη Μελβούρνη το ψηλότερο κτίριο της πόλης αλλά και από τα ψηλότερα του κόσμου είναι δικό του έργο. Πρόκειται για τον πύργο «Εύρηκα» που αποτελεί και πόλο έλξης τουριστών.

ΠΗΓΗ: ANA-MPA.GR